Naftašima povređenim u požaru kod Požarevca potrebni novi donori kože

Naftašima povređenim u požaru kod Požarevca potrebni novi donori kože

Naftašima povređenim u požaru kod Požarevca potrebni novi donori kože, prijavio se i drugi iz porodice Mijatović

Naftašima povređenim u požaru kod Požarevca potrebni novi donori kože, prijavio se i drugi iz porodice Mijatović.

Porodica Mijatović iz Banatskog Despotovca sigurno je najhumanija u Srbiji. Pošto je Jovan Mijatović (22) prošle nedelje donirao kožu teško povređenim radnicima NIS-a iz Kikinde, to sada želi da učini i njegov brat blizanac Predrag, stariji svega deset minuta. Mijatovići, koji rade u NIS-u, doniraju kožu kolegama koje i ne poznaju, ali ih na humanost navodi prosta ljudska rečenica da se “nesreća mogla i njima dogoditi”.

Jovan Mijatović i ostali donori kože se oporavljaju na klinici u Beogradu i svi samo žele da povređeni radnici budu dobro.

– Dobro se svi osećamo, jedino što noću svi malo lošije spavamo, dok je danju lakše. U ponedeljak nas očekuje novo previjanje i verujem da će svima biti još lakše. Osoblje na klinici je za svaku pohvalu, svi nas obilaze, pomažu, imamo sve što je potrebno. Posebno ističem ljubaznost sestre Sanje, koja je vrlo pažljiva – kaže Jovan Mijatović, momak iz Banatskog Despotovca, koji je donirao kožu kolegama iz Kikinde koje ne poznaju ni on ni Predrag, kao ni njihov najstariji brat Marko (30) koji takođe radi u NIS-u.

Jovan je postao donor kože prošle nedelje, kada je bila potrebna hitna pomoć radniku NIS-a iz Kikinde Dejanu Jerinkiću (30), koji je u požaru na naftnoj bušotini “Bramalj 3” u Bradarcu kod Požarevca, pretprošlog četvrtka, zadobio opekotine drugog i trećeg stepena na 60 odsto tela. Jerinkiću su sada potrebni novi donori kože, jer ga u sredu očekuje nova operacija.

Prvu donaciju primio je prošlog utorka na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu. Potencijalni novi donori danas bi trebalo da se podvrgnu pregledu na beogradskoj klinici, da bi se utvrdilo ko je najpogodniji davalac.

– Do sada se javilo šest donora, a među njima je i Predrag Mijatović, brat blizanac Jovana Mijatovića iz Banatskog Despotovca, koji je prošlog utorka donirao kožu. I ja ću se ponuditi za donora – kaže Damir Komlenić iz Kikinde, kum Dejana Jerinkića, koji se mnogo angažovao oko javne akcije prikupljanja davalaca kože i krvi za povređene radnike NIS-a.

POSLEDICE POŽARA

U požaru kod Požarevca, na naftnoj bušotini, 20. septembra, teže je povređen i Goran Belančić (34) koji je opekotine drugog i trećeg stepena zadobio na 45 odsto kože. I on je operisan prošle nedelje kada su kožu donirali i Kikinđani Sava Zorić, Đorđe Čičulić, Radovan Gavrančić i Stojan Mišković. U ovoj nesreći najviše sreće imao je treći radnik NIS-a, takođe iz Kikinde, Miroslav Radujko (45), koji se nalazi na kućnom lečenju.

KOMENTARIŠI