Još u martu, na početku epidemije koronavirusa u Srbiji dr Branimir Nestorović rekao je da će prenos koronavirusa usporiti tokom leta, ali da za to neće biti zaslužne visoke temperature.

– Bitan je indeks ultravioletnog zračenja koji mora da bude preko 3 da bi ubio virus, a ne temperatura. Evo, recimo u Australiji je sad toplo, virus se i dalje širi. Doduše, ne mnogo. Nije toliko temperatura važna, nego indeks UV zračenja jer su ti zraci oni koji ubijaju virus. Čim ta brojka bude preko 3, može se očekivati da epidemija krene da se smiruje – rekao je tada dr Nestorović.

Sada su i rezultati novog istraživanja Univerziteta Harvard pokazali da prirodne varijacije ultraljubičastog zračenja utiču na širenje kovida, ali da je njihov uticaj skroman u poređenju sa preventivnim merama.

– Razumevanje potencijalne sezonalnosti prenosa kovida moglo bi pomoći u našem odgovoru na pandemiju u narednim mesecima. Ovi nalazi pokazuju da kovid 19 može imati sezonski obrazac, šireći se brže zimi kada je manje UV zračenje nego leti – rekao je Džonantan Proktor.

KOMENTARIŠI