Od “vođe svih Srba” do smrti u Ševeningenu: 13 godina od smrti...

Od “vođe svih Srba” do smrti u Ševeningenu: 13 godina od smrti Slobodana Miloševića

Najkontroverznija ličnost novije srpske istorije – Slobodan Milošević. I danas je podjednako osuđivan i branjen u javnosti, kao i pre smrti koja ga je zatekla u Hagu, na današnji dan pre tačno 13 godina.

Tog 11. marta 2006. godine Slobodan Milošević umro je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za genocid i ratne zločine počinjene na prostorima Hrvatske, BiH i Kosova u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

Komunista, pa lider srpskih socijalista i nacionalistički vođa “svih Srba sveta”, zatim predsednik Srbije i SRJ, ali i po presudi srpskog suda vođa zločinačke organizacije koja je ubijala političke protivnike, i na kraju optuženik koji je skončao život u pritvoru Haškog tribunala za ratne zločine – sve je to postigao da bude Slobodan Milošević za 65 godina svog života.

Slavljen i osuđivan, u sećanju dobrog dela građana Srbije, ali i regiona, ostao je po ekonomskoj bedi hiperinflacije i namaštine, kao i političkom čemeru ratnih 1990-tih godina ali i ključnim rečenicama koje je izgovorio u stamenoj karijeri čoveka od nepodeljene vlasti, sve do pada režima 2000. i, pravno gledano, sporne deportacije u Hag.

Danas vas podsećamo na dane u kojima je rođen kao vođa, ali i one druge iz vremena zla koji po kojima će ga mnogi pamtiti.

Slobodan Milošević ili –  kako je “srpski heroj” dospeo do mesta na kom počiva – ispod lipe u dvorištu u Požarevcu…

Svoj nacionalistički program, javno je počeo da promoviše 1987. godine. Dva su ključna datuma i događaja te godine.

Prvi je 24. april 1987. kada je tadašnji predsednik CK Saveza komunista Srbije, do tada široj javnosti potpuno nepoznat političar, boravio na Kosovu Polju.

KOMENTARIŠI