Održan protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji

Održan protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji

Protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji završen je sinoć ispred Vlade Srbije, uz poruku i povike “Ne damo Srbiju”.

Okupljeni su bacili lažni novac na zgradu Vlade Srbije, uz poruku “Ne treba nam vaš novac”.

Grupa demonstranata prethodno je zaustavila šetnju ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), gde su pustili reklamu protiv kompanije Rio Tinto koju je RTS ranije odbio da objavi.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima da taj protest nije protest pred izbore.

Na početku protesta, Manojlović je rekao okupljenima da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, prisutni biti pozvani na blokadu upozorenja da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.

“Ukoliko donesu ova dva zakona, pozvaćemo gradjane na blokadu upozorenja blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo celu Srbiju, tražićemo da Srbija stane”, rekao je on.

Manojlović je kazao i da “(premijerka Srbije) Ana Brnabić laže”, navodeći da nije tačno da je kupljeno 600 hektara koji su potrebni već je prodato samo 140 hektara, a zahvaljujući gradjanima koji su branili zemlju.

Odbacio je navode predsednika države da su obe izmene zakona u skladu sa Ustavom, navodeći da zakon o eksproprijaciji “apsolutno nije u skladu sa Ustavom”, a da je izmena Zakona o referendumu “zakon koji otima suverenost od gradjana i dodeljuje ga političkim strankama i bogatim pojedincima”.

Prema njegovim rečima, to što govori “neće biti prazno obećanje” i da oni nisu političari i da ih ne interesuju predstojeći izbori.

“Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija. Ovde će se prvo voditi računa o interesima Srbije i svih njenih gradjana”, istakao je Manojlović.

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije, koja je jedna od inicijatora protesta, Božo Prelević rekao je okupljenima da se pomenuti zakoni donose da omoguće krupnom kapitalu da brže i bolje kolonizuje zemlju.

“Jadar se brani u Beogradu, Beograd se brani u Jadru nemojte dozvoliti da nas dele”, kazao je Prelević.

On je naveo da na sledećim izborima gradjani glasaju za otrov ili protiv otrova.

Glumica Jelena Stupljanin kazala je na početku skupa okupljenima da se danas većina zemalja okreće očuvanju prirode, dok se u Srbiji vodi borba protiv interesa stranih kompanija koje žele da eksploatišu i unište Srbiju.

“Srbija ne sme da postane država gde se plodna zemlja i pijaća voda uništavaju zarad kopanja litijuma i bora”, navela je ona.

Ona je kazala da gradjani hoće čistu pijaću vodu, da je Ustavno pravo da gradjani imaju čist vazduh, kao i da zemlja nije na prodaju.

Okupljeni gradjani nose transparente “Zagadjivači od naroda niste jači”, “Ne damo Jadar”, “Tudje nećemo, svoje ne damo”.

Inicijativa Kreni-promeni, čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi.

KOMENTARIŠI