Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Foto: YT screenshot / B.B.

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji. Čin hirotonisanja održava se na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja SPC.

Hram su ispunili građani, a ispred je postavljen video bim kako bi moglo da se prati bogosluženje.

Nezvanične procene su da je organizovan prevoz sa 20 autobusa, kao i da je došlo oko 300 automobila.

Događaj se odvijao u mirnoj atmosferi. Primećena je prisustvo kosovske policije i italijanskih pripadnika KFOR-a.

Ustoličenju prethodnog poglavara, patrijarha Irineja, u Pećkoj Patrijaršiji prisustvovao je i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Na dan ustoličenja obeležava svoju slavu – Pokrov presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

U drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili patrijarhu simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hrist ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal – štap i svečanu odeždu – zelenu mantiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih “aksios” (dostojan).

KOMENTARIŠI