Ratari iz Požarevca ne pristaju na cenu pšenice od 36 dinara, blokada...

Ratari iz Požarevca ne pristaju na cenu pšenice od 36 dinara, blokada u utorak

Foto: Urban City / B.P.

Udruženje poljoprivrednika Stig iz Požarevca najavilo je da neće pristati na otkupnu cenu pšenice od 36 dinara za kilogram, kao i da će sutra organizovati protest.

Predsednik uduženja Stig Nedeljko Savić je rekao da su zahtevi poljoprivrednika da se obezbede realne otkupne cene i model subvencija.

“Prvi zahtev protesta odnosi se na nadolazeću žetvu pšenice – tražimo cenu kao u okruženju. Cena na budimpeštanskoj berzi je 397 evra po toni, u Hrvatskoj je 380 evra. To je cena, plus PDV, za proizvođače, za novi rod pšenice. Nama otkupljivači nude 36 dinara za kilogram”, rekao je Savić za portal Agrosmart, prenosi RTV.

Smatra da su mere koje vlada sprovodi za zaštitu tržišta na leđima poljoprivrednika.

Drugi razlog je, dodao je, nadolazeća žetva suncokreta gde postoji zabrana izvoza sirovog ulja, što će uticati na cenu sirovina – zrna suncokreta, odnosno, kako kaže Savić, opet će ratari biti oštećeni.

Kako je navedeno, treći razlog protesta je politika subvencionisanja.

Takođe, nezadovoljni poljoprivrednici traže da država nađe način da se domaći proizvođači približe evropskim kada je reč o subvencijama po obradivoj površini.

“Pre dvadesetak dana imali smo sastanak sa predstavnicima Direkcije za robne rezerve gde smo se dogovorili da se vidimo 6. juna kako bismo predložili otkupne cene. Smatrali smo da Robne rezerve treba da izađu sa cenom pre žetve, i to mnogo ranije, što bi značajno pokrenulo trgovanje novom robom i da se ne bi desilo da žetva pšenice krene a da se kasni sa objavljivanjem cene i otkupom. U tom slučaju, otkupljivači, posrednici, bi već od ratara otkupili rod i prodali Robnim rezervama”, rekao je Savić.

Dodaje da su bili prošle sedmice u Ministarstvu poljoprivrede i da tamo nisu naišli na razumevanje, u vezi sa cenom i načinom otkupa.

Poljoprivrednici su, kaže, nezadovoljni i ograničavanjem izvoza pšenice zbog čega ne mogu da se prodaju viškovi na inostranom tržištu, kao i zbog politike subvencija jer ih, kako tvrde, uglavnom dobijaju isti ljudi.

Savić je zbog toga najavio da će udruženje Stig 14. juna organizovati blokadu saobraćaja na magistralnom putu između Požarevca i naplatne rampe.

KOMENTARIŠI