Foto: Urban City // arhiva

U susret slavama, koje ćemo zbog epidemije koronavirusa proslavljati u specifičnim okolnostima, preporuke struke podržala je i Srpska pravoslavna crkva. Krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Nema krsne slave bez sveće, žita, vina i kolača koji se priprema sa svetom vodicom. Tradicija njenog osveštavanja u domovima vernika u Kruševačkoj eparhiji neće biti prekidana, uz poštovanje preporuka lekara o protivepidemijskim merama.

“Ove godine sveštenici su normalno krenuli da svete vodicu. Postoje pojedinačni slučajevi gde ljudi zažele da im donesemo u flašici vodicu, i mi im naravno izađemo u susret. A evo juče je bio praznik Sv. Apostola Tome i veliki broj naših vernika je sa maskama dolazio u hram Božiji. Na svakom stolu gde se reže kolač postoji alkohol tako da svako od nas i od njih može da ruke dezinfikuje”, ističe Željko Marković, starešina Crkve Lazarice.

Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vere već ljubavi i odgovornosti prema bližnjima. Otuda će većina vernika ove godine poslušati savete da zaštitnika doma proslavi sa što manje gostiju ili samo u krugu porodice.

“Porodica kao mala crkva, kao crkva u malom, upravo na dan slave treba da posvedoči to. Slava će biti prilika da nas sabere, da nas okupi, da se potrudimo da što više jedni drugima posvedočimo ljubav, a možda na ovaj način ćemo i poželeti jedni druge da bismo jedni druge više voleli”, navodi Željko Marković.

Povratak tradiciji, obeležavanju krsne slave u krugu porodice ili, kako se nekada činilo, sa gostima koji nakratko navrate da se posluže žitom, kafom i kolačima, možda su prava preporuka u godini pandemije.

KOMENTARIŠI