SSP Požarevac: Javno preduzeće u gubitku, poslovi podizvođaču

SSP Požarevac: Javno preduzeće u gubitku, poslovi podizvođaču

Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Pozarevac prosledio je medijima novo saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Na poslednjoj sednici Gradske Skupštine, saznali smo da su većina javnih preduzeća u Požarevcu gubitaši.

Među njima prednjači JKP Vodovod i kanalizacija sa preko dvanaest miliona dinara gubitka samo u prvom kvartalu ove godine. Istovremeno, ovo javno preduzeće ima i 11 više zaposlenih radnika u odnosu na Zakonom dozvoljen broj”, navodi se u saopštenju.

“JKP Vodovod i kanalizacija bi trebalo da bude nosilac razvojnih projekata, pa ipak, gotovo deceniju vladavine režima SNS-a, niti je izgrađena fabrika vode, niti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iako su to bila gromoglasna obećanja pred svake izbore.
Vreme je pokazalo da gradska vlast u ovom i prošlom sazivu, nema kapacitet da rešava ozbiljna pitanja. Međutim, nema ni pokušaja da se preduzmu mere konsolidacije ovog javnog preduzeća. Da li uopšte znaju uzroke gubitaka i razloge stranačkog zapošljavanja ili u tome i sami učestvuju ? Pitanja smo postavili, odgovora nema”, dodaje se.

“Zato smo istražili poslovanje JKP Vodovod i kanalizacija i saznali poseban kuriozitet.
Naime, ovo javno preduzeće koje posluje sa gubitkom i viškom zaposlenih, poslove ugradnje vodomera poverava podizvođaču i to već drugu godinu zaredom. Tako će za dve godine podizvođač na ovim poslovima zaraditi više miliona dinara. Pitanje je prosto: Zašto se za obavljanje poslova za koje je ovo javno preduzeće i osnovano angažuje podizvođač? Šta rade prekobrojno zaposleni i zašto ovo javno preduzeće samo ne ugrađuje vodomere kao što je to činilo i ranije, već te poslove poverava podizvođaču lišavajući se zarade od više miliona dinara kojom bi se sanirao značajan deo duga?

O kakvoj ugradnji je reč pitaju se i građani koji su nam se obratili. Zato i postavljamo pitanje Gradonačelniku: Da li će konačno preduzeti mere iz svoje nadležnosti kako bi se poštovao Zakon ili će ostati nemi posmatrač nedomaćinskog poslovanja, koje plaćaju građani kroz uvećane račune za vodu?

Gradski odbor SSP Požarevac će nastaviti da postavlja pitanja koja su od interesa za građane Požarevca”, zaključuje se u saopštenju za medije.

1 KOMENTAR

  1. Gradjani se pitaju ko se ugradio u vodomere za daljinsko očitavanje bez daljinskog očitavanja.Ko se ugradio u kanalizacioni vozilo koje stoji parkirano u vodovodu već godinu i više dana, ko se ugradio u donaciju EU zamene vodovodnih cevi itd.

KOMENTARIŠI