Prvi jun se u opštini Malo Crniće uvek vezuje za tužan događaj, pogibiju jednog od najhrabrijih pilota koji su 1999. godine dali svoj život da bismo mi danas živeli bezbrižno.

Ove godine je tačno 20 godina od pogibije generala Ljubiše Veličkovića, rođenog Crljenčanina, čije ime, kao i avioni kojima je upravljao, putuje daleko i visoko u svet i predstavlja srpsku vojsku kao jednu od najhrabrijih.

Nešto pre 11h su se poštovaoci generalove hrabrosti i junaštva okupili ispred njegove rodne kuće, da bi se u 11h uputili ka groblju i iskazali poštovanje i zahvalnost polaganjem venaca. Među njima su bili predstavnici RV i PVO Vojske Srbije, rukovodstvo opštine Malo Crniće na čelu sa predsednikom opštine, Mališom Antonijevićem, predsednicom Skupštine opštine Gorankom Stević, kao i zamenika predsednika opštine Goranom Dačićem, predstavnici škola sa područja opštine Malo Crniće, meštani Crljenca i mnogi drugi.

Foto: Urban City

Pošto su položeni venci na grob generala Veličkovića, prisutnima se obratio predsednik opštine Mališa Antonijević, koji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast generalu, i rekao tom prilikom da je general bio veliki čuvar plavog neba ispod koga mi danas stojimo, da je general među prvima stao na branik svoje otadžbine, i nažalost, našu današnju slobodu platio svojim životom.

Foto: Urban City

Prisutnima se obratio i generalov ratni drug, izjavivši da je generala Ljubišu Veličkovića upoznao još davne 1966. godine, kada je general bio učenik vojne gimnazije, i jedan od prvih polaznika pilotske škole, koja se tada obučavala na upravljanju ratnim avionom MIG-21.U nekoliko rečenica je opisao generalove ratne podvige, dok su prisutni svaku reč ispratili u tišini, pomno slušajući.

Foto: Urban City

Po završetku ceremonije polaganja venaca, krenulo se put terena velikih sportova u Crljencu, gde se svake godine okupi veliki broj ekipa, među njima i pripadnici Vojske Srbije, i simbolično odigraju turnir u fudbalu u ime generala Veličkovića.

Generalov lik i delo ostaju večni, a na nama je da ga nikada ne zaboravimo, jer njemu dugujemo današnju slobodu.

KOMENTARIŠI