U februaru izdato 0,6 odsto više građevinskih dozvola nego 2023.

U februaru izdato 0,6 odsto više građevinskih dozvola nego 2023.

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

U Srbiji je u februaru izdato 1.797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je juče Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru 80,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,2 procenta dozvola izdato je za stambene, a 22,8 procenata za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,8 odsto).

Prema dozvolama izdatim u februaru 2024, u Republici Srbiji prijavljena je izgradnja 3.370 stanova s prosečnom površinom od 66,9 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 6 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom s prosečnom površinom od 156,9 kvadratnih metara, a 92,8 procenata stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja – iznosiće 59,9 kvadratnih metara. Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2024. iznosi 77,1 procenat od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti 37,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (10,6 procenata), Zlatiborska oblast (6,2 odsto), Južnobanatska oblast (4,6 odsto), Šumadijska oblast (4,2 procenta) i Srednjebanatska oblast (4 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8 odsto.

1 KOMENTAR

  1. Kako ovi graditelji po Pozarevcu dobijaju gradjevinske dozvole brzo nemogu da verujem Moja cerka treba da pribavi potpise komsija da bi rusila i dogradila na svom placu i svojoj legalizovanoj kuc A komsije kao komsije jedni su za drugi smatraju da u svom mozes da radis sta hoces zasto on mora da ide kod notara da overava potpis i tako mesecima Opstina neda dozvolu bez saglasnih komsija Ista sad ?Moracu da pitam ove ,,velike” kako se brzo dolazi do dozvola vadjda ce mi reci

KOMENTARIŠI