Vavedenje Presvete Bogorodice – slava Hilandara

Vavedenje Presvete Bogorodice – slava Hilandara

Tropar praznika (glas 4.): “Danas je predobraženje blagovoljenja Božijeg i propoved spasenja čovekovog: u hram Božiji javno se uzvodi Djeva, i Hrista svima predoglašava. Zato i mi veleglasno uskliknimo: raduj se, Ispunjenje Tvorčevoga Domostroja“!

Foto: monah Milutin Hilandarac.

Hilandar – Na dan praznika Vavedenja Presvete Vladičice Bogorodice, koji naša Sveta Pravoslavna Crkva proslavlja 21. novembra po julijanskom kalendaru a 4. decembra po gregorijanskom kalendaru, Sveta srpska carska lavra manastir Hilandar svečano proslavlja svoju manastirsku slavu.


Uoči manastirske slave, služi se svenoćno bdenije uz učešće monaha iz drugih svetogorskih manastira i prisutnih gostiju. Sva služba je veličanstvena i u svemu carska. U manastiru se povodom slave sprema svečana trpeza i koljivo sa izobraženom ikonom Vavedenja i drugo koljivo za parastos svim ktitorima i priložnicima obitelji koji se služi istoga dana ali uveče.


U skladu sa drevnim običajem svake godine igumansko mesto na jedan dan preuzima iguman Svetog manastira Vatopeda. Posebne bratske veze između Vatopeda i Hilandara utemeljene su još u vreme Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog i svake godine za vreme manastirskih slava igumani dva manastira zamenjuju mesta.

KOMENTARIŠI