Ansambl “Venac” iz Gračanice održao je celovečernji koncert folklora na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, a gosti su im bili domaćini, članovi Gradskog ansambla narodnih igara i pesama Požarevac.

Foto: N.Kitanović/privatna arhiva

Gosti su u naš grad stigli u ranim popodnevnim časovima, smestili se u svoje hotelske sobe, i po smeštanju, zajedno sa svojim koferima sa nošnjama i kostimima, uputili se put garderoba Centra za kulturu. Preko 60 učesnika je predstavilo svoju kulturnu baštinu, igrajući igre iz predela južne srpske pokrajine, Niša, Pirota, Vranja, Leskovca….

Domaćini su znali šta ih čeka, pa su se isto tako dobro pripremili, i domaćoj publici se predstavili Vlaškim igrama, koje su, kao i uvek, dobile velike ovacije i aplauze.

Foto: N.Kitanović/privatna arhiva

Program je trajao skoro puna dva sata, ali koncentracija publike nije jenjavala ni jedne sekunde. Svaka koreografija je pomno ispraćena, do poslednjeg detalja.

Po završetku koncerta, domaći i gostujući igrači su zajedno bili gosti kafea “Nobles”, koji je u Požarevcu čuven kao mesto okupljanja folklornih stvaralaca i igrača Gradskog ansambla, kao i lokalnih seoskih KUD-ova. Druženje je trajalo do kasno u noć.

Foto: Urban City

Verujemo da će gosti iz Gračanice iz Požarevca odneti samo lepe uspomene, kako sa koncerta, tako i sa zajedničkog druženja, gde su se razmenjivali brojevi telefona, mejl adrese i sl.

KOMENTARIŠI