Vujović: Nema dozvole za eksploataciju litijuma pre procene uticaja na životnu sredinu

Vujović: Nema dozvole za eksploataciju litijuma pre procene uticaja na životnu sredinu

Foto: Urban City / I.P. / arhiva

Borba za radna mesta i bolji standard građana neće ići na štetu očuvanja životne sredine, rekla je za RTS ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ističe da će procena uticaja eksploatacije litijuma na životnu sredinu biti transparentna, a svaka kompanija koja posluje kod nas mora da poštuje zakone naše zemlje.

Ministarka Irena Vujović i ministar prosvete Branko Ružić obišli su zajedno sa đacima Obedsku baru, jedan od najzačajnijih i najstarijih biodiverziteta u našoj zemlji.

“Obedska bara je nešto o čemu brinemo cele godine i trudićemo se da u narednom periodu odvojimo i više novca za očuvanje i unapređenje njenog biodiverziteta. Veoma je važno da mladi ljudi podignu svest o zaštiti životne sredine”, rekla je ministarka Vujović.

Ni specijalni rezvervati ne mogu bez pomoći i u planu je izgradnja novih objekata i naučno-istraživačkog centra kako bi se što više građana, ali i stranih turista, upoznalo sa bogatstvom koje imamo, naglašava Vujovićeva.

Milion tona građevinskog otpada godišnje

Poslednjih nedelja u fokusu je bila lokacija Bare Reve, gde je bilo predviđeno odlaganje građevinskog otpada.

“Ta bara nije zaštićena, a Ministarstvo nije učestvovalo u odabiru lokacije, to je na lokalnim samoupravama. Mora se naći lokacija za odlaganje građevinskog otpada. Ne smemo da dozvolimo divlje deponije i da oni koji ostavljaju otpad na mestima gde to nije dozvoljeno ostanu nekažnjeni”, rekla je Vujovićeva.

Ministarstvo je poseban akcenat stavilo na smanjenje aerozagađenja, koje je višedecenijski problem.

“Kada govorimo aerozagađenju, mi smo jasno dali do znanja da krećemo u borbu i već ćemo na početku sledeće grejne sezone videti rezultate konkursa o zameni kotlarnica u 54 lokalne samouprave”, rekla je ministarka.

Čeka se procena uticaja na životnu sredinu

Kada je reč o projektu “Rio Tinta” o eksploataciji litijuma u našoj zemlji, ministarka kaže da niko neće dobiti dozvolu pre procene uticaja na životnu sredunu.

“Kada procena bude završena, ona će biti transparentna i dostupna javnosti. I struka i pojedinci moći će da iznesu mišljenje i daju sugestije, a svaka kompanija koja posluje mora da poštuje zakone naše zemlje”, naglasila je ministarka Vujović.

Uz borbu za nova radna mesta i bolji standard građana, mora da se vodi računa i o očuvanju životne sredine.

Ministarka je najavila da će brod-labaratorija “Argus”, koji smo dobili uz pomoć nemačke vlade, uzimati uzorke iz Dunava i Save na teritoriji Beograda i analizirati kvalitet vode.

“Taj brod se koristi i kao istraživački centar, a koriste ga i studenti na praksi zbog čega je njegov značaj veliki”, rekla je ministarka Vujović.

Na kraju razgovora ministarka je rekla i da se radi na rešavanju tzv. istorijskog otpada odnosno otpada koji nije adekvatno skladišten, a nalazi se u fabrikama u stečaju i sličnim objektima.

“Prvi put Srbija se bori da reši višedecenijske probleme na način koji je jedino prihvatljiv”, rekla je za RTS Irena Vujović.

KOMENTARIŠI