Zekićeva: REM obustavio rad zbog siledžijskih pritisaka

Zekićeva: REM obustavio rad zbog siledžijskih pritisaka

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je danas da ova regulatorna organizacija trpi pritiske od Junajted grupe koja, kako je rekla, traži da im se dodeli dozvola za petu nacionalnu frekvenciju.

Objasnila je da su ovi pritisci doveli do obustave rada REM-a 9. decembra ove godine. S druge strane, poslanici opozicije tvrde da je reč o nezkonitom štrajku.

Opozicija je na sednici tvrdila da je štrajk REM-a nezakonit i zatražili su razrešenje većine članova tog tela.

Olivera Zekić je rekla da je REM nedeljama “pod koordiniranim, siledžijskim pritiskom” da na javnom konkursu za dodelu pete dozvole dodeli nacionalnu pokrivenost jednoj od televizija.

“Sve je počelo nagađanjem datuma da je REM imao zakonski propisan rok za dodelu frekvencije. Iako smo to demantovali, sve članice Junajted medije, novine i portali su nastavili sa kampanjom koja je rezultirala i pretnjama i crtanjem kukastog krsta ispred ulaza u kojem živi Milorad Vukašinović (zamenik predsednika)”, rekla je Zekić.

Ona je rekla da je na Savet REM-a vršen pritisak da što pre dodeli dozvolu TV Nova S, dodajući da je vrhunac bio prekid programa te i TV N1 uz obrazloženje da na taj način pokazuju kakav je medijski mrak bez njihovog programa.

“Posle toga odlučili smo da štrajkujemo ubeđeni da za protest imamo mnogo više razloga od ovih televizija i njihovih vlasnika. Ni na koji način mi njih nismo pritiskali, oni nas jesu”, dodala je Zekićeva.

Ona je istakla da od članova Odbora ne traži da navijaju već da omoguće da se poštuju pravila i da se pomogne REM-u da odluke donosi samostalno i nezavisno.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović rekla je da opozicioni poslanici upozoravaju na to da su članovi REM-a obustavom rada prekršili Ustav, Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima.

Manojlovićeva je iznela tvrdnju da članovi REM-a ne obavljaju posao savesno, te da bi morali zbog toga da budu razrešeni.

“Mi ćemo pokrenuti postupak razrešenja na osnovu najmanje 20 potpisa poslanika”, rekla je Manojlovićeva.

Da li je REM poštovao procedure

Saša Simović iz pravne službe REM-a odgovorio je da se REM pridržavao procedura koje su propisane Zakonom o štrajku, a da se Zakon o državnim službenicima ne primenjuje na članove Saveta REM-a već Zakon o elektronskim medijima, odnosno Zakon o radu.

“Odluke o stupanju u štrajk kako Saveta tako i sindikata REM-a su objavljene na oglasnoj tabli”, rekao je pravnik iz REM-a.

Poslanik Moramo–Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je “kome je palo na pamet da REM stupa u štrajk” i ocenio da “REM nije tezga na pijaci da može da stupa u štrajk”.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd Radomir Lazović prokomentarisao je da bi ovo, “bio jedan od najbizarnijih poteza” da ranije, kako je rekao, nije bilo štrajka vlasti protiv opozicije.

Lazović tvrdi da postoje mehanizmi “blaćenja i uništavanja ljudi preko medija” i smatra da je REM odgovoran zbog toga što je to opravdavao, a navodi i da su aktivisti tokom protesta u pojedinim medijima označavani kao mete. Lazović je ocenio i da je štrajk REM-a skretanje pažnje sa ozbiljnih problema.

Zekićeva je članovima Odbora objasnila da članovi Saveta REM-a nisu državni službenici i da ne primaju platu iz budžeta već od naknada emitera. Ona je istakla da članovi Saveta REM-a trpe ogromne pritiske i dodala da je to postalo neizdrživo.

“Izražavaćemo revolt dok ne prestanu pritisci”, poručila je Zekić.

KOMENTARIŠI