PODELI
Foto: Urban City / / Arhiva

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo, koji se slavi 40. dana nakon Vaskrsa.

Beogradu je to krsna slava, kao još nekim gradovima među kojima su Banjaluka i Nevesinje.

Prema narodnom verovanju Spasovdan može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti. Zato se ne radi nikakav težak posao.

Po hrišćanskom narodnom verovanju, vaskresenjem, Gospod je pokazao da je jači od smrti i nakon Vaskrsa je sa njima proveo 40 dana podučavajući ih kako da šire veru i njegovo učenje.

Nakon toga, po predanju, popeo se na Maslinsku goru i uzneo na nebo.

Pre toga, učenicima je rekao: “Idite po svemu sveti i propovedajte Evanđelije svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen”.

Tako su apostoli proneli vest o Isusovom čudu u svet i tako počeli da spasavaju čovečanstvo – odatle naziv Spasovdan.

Jedan od običaja na Spasovdan je da se ujutru ne jede ništa dok se ne okuse jagode.

Čuveni Dušanov zakonik obnarodovan je 1349. na Spasovdan, na isti dan i dopunjen pet godina kasnije. Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao Krsna slava ali i zavetina za čitavo selo.

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije.

Skromnom litijom oko crkve, slava je obnovljena 1992. godine. Godinu dana kasnije, ulicama Beograda prošla je spasovdanska litija, prvi put posle 46 godina.

Svečana povorka kreće ispred Crkve Svetog Vaznesenja, u Ulici admirala Geprata, a proći će ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana,Terazijama, Kneza Mihaila, Pariskom, Ulicom kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije i Dobrinjskom.

Tradicionalno, planirana su dva zaustavljanja i molitve, ispred Terazijske česme i Saborne crkve.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi danas je počelo obeležavanje slave grada Beograda -Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Liturgiju, koja je počela oko devet sati, služi vladika Stefan, a prisustvuju joj predstavnici Grada i građani.

KOMENTARIŠI