Foto: KPZ

Žiri za izbor dobitnika Povelje kulture u sastavu: Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, predsednik žirija, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac, Ljiljana Dabić, direktor Galerije „Milena Pavlović Barili“, Saša Perić, profesor Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“, Nikola Topo, predsednik KUD „Kostolac“, na sastanku, održanom 27.11.2019. godine, pregledao je sve pristigle predloge, i doneo odluku da su dobitnici nagrade Povelja kulture za 2019. godinu:

1. Kamerni hor Odjek
2. Dalibor Stojadinović, rikovodilac kulturno-umetničkog društva
3. Olivera Janićević, profesor solo pevanja
4. Miloš Lukić, prvak igračkog folklornog ansambla.

Svečana dodela biće upriličena u utorak, 3.12.2019. godine, u 12 sati, u Svečanom salonu gradskog zdanja.

OBRAZLOŽENJE

Kamerni hor ODJEK, iz Požarevca, osnovan je 2017. godine. Čine ga profesionalni umetnici i talentovani entuzijasti. Repertoar ovog hora čine umetničke obrade narodne muzike balkanskih naroda, u originalnim aranžmanima, po kojima je već sada prepoznatljiv. Hor je imao veliki broj nastupa i celovečernjih koncerata, među kojima se izdvajaju nastupi sa horom The Belgrade international singers, kao i nastup sa frulašicom Nedom Nikolić u okviru projekta Evropske unije, u Ohridu, 2018. godine. Takođe, hor je nastupao u okviru manifestacije Centra za kulturu Požarevac, Kulturno leto, na Carevčevim danima u Velikom Gradištu, dvorani pravoslavne crkve u Kotoru, Svečanom salonu Grada Požarevca. Nagrade koje je hor ostvario su: zlatna medalja za najbolje izvedenu svetovnu kompoziciju na Beogradskom horskom festivalu, septembar 2018. godine i Laureat V Međunarodnog horskog festivala u Herceg Novom, u konkurenciji horova iz nekoliko evropskih zemalja.

Dalibor Stojadinović – Rođen je 1974. godine u Požarevcu. Zaposlen je u JP „TE KO Kostolac“. Učesnik je kulturnih manifestacija u Drmnu u okviru KUD „Božidar Dimitrijević Kozica“, najpre kao član ansambla, a zatim i kao umetnički rukovodilac i predsednik društva. Godine 2009. inicirao je ponovno pokretanje rada kulturno-umetničkog društva u Drmnu. Doprinos daje pronalaženju načina za održavanje sale za vežbanje u Drmnu i nabavljanju opreme za folklorne igre. Kao umetnički rukovodilac od 2009. godine sa ansamblom je osvojio drugo mesto na SFAS-u 2015. u Kličevcu, kao i međunarodne nagrade : Prvu nagradu, 2012. godine na festivalu u Radovišu, Makedonija i Zlatne plakete na festivalima u Poljskoj 2015. i Bugarskoj 2019. godine. Tokom tog perioda, društvo je svoj program predstavilo u sedam evropskih država.
Godine 2012. pokrenuo je Međunarodnu smotru folklora u Drmnu. Jedan je od organizatora Seminara folklornih igara koju KPZ Grada Požarevca organizuje već 3 godine. Inicijator je tri humanitarna koncerta, a dao je doprinos u nabavci opreme za Dom za decu i lica ometena u razvoju, u Stamnici.

Olivera Janićević – Rođena je 1958. godine u Prizrenu. Završila je Fakultet umetnosti u Prištini, odsek solo pevanje. Zaposlena je u Školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“, u Požarevcu, od 1999. godine. Sa svojim učenicima osvojila je više od 20 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Pored pedagoškog rada, bavi se horskim pevanjem u crkvenom horu Braničevske eparhije, Gradskom ženskom horu „Barili“, Kamernom horu Odjek i horu profesora Muzičke škole. Dobitnik je diplome za učešće u radu žirija na takmičenju 2011. godine, diplome za učešće na takmičenju 2019. godine i zahvalnice Memorijal „Aca Panić“, Mladenovac. Kao članica ovih horova nastupala je Svetosavskim akademijama, smotrama horova, na otvaranju LjKI, na priredbama povodom obeležavanja značajnih datuma u gradu, kao i na celovečernjim koncertima.

Miloš Lukić – Rođen je 1988. godine u Požarevcu. Završio je Tehničku školu u Kostolcu. Ove godine obeležava 20 godina amaterskog rada u KUD „Kostolac“. Kao mlad član igrao je u svim dečijim selekcijama, a za Prvi izvođački ansambl odigrao je do sada 540 koncerata i još uvek je aktivan. Od strane KUD „Kostolac“ upisan je u Knjigu velikana, kao igrač koji je odigrao 500 koncerata. Osim folklorom, bavi se pisanjem proze, sa temama u vezi sa legendama i mitovima slovenskog porekla. Njegova priča objavljena je u zbirci Gvozdena kapija – zbirka priča o Golupcu. Kao igrač prvog izvođačkog ansambla, na mnogobrojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, doprineo je osvajanju visokih nagrada i priznanja koje je ansambl dobio.
Svojim dvadesetogodišnjim radom u amaterizmu dao je doprinos afirmaciji i razvoju amaterizma i usmeravanju mladih da poštuju i vole srpsku kulturnu tradiciju.

KOMENTARIŠI