Doviđenja “Bubanj potok”, stiže “svemirska” naplatna stanica “Vrčin”

Doviđenja “Bubanj potok”, stiže “svemirska” naplatna stanica “Vrčin”

Krajem marta prošle godine počeli su radovi na izgradnji nove naplatne stanice na autoputu Beograd-Niš.

Sadašnja kod Bubanj potoka dugo je služila kao najveća i najprometnija naplatna rampa u zemlji, međutim već od ovog proleća ona odlazi u istoriju. Izmeštanje naplatne stanice Bubanj potok je dugo planirani projekat, a nova pozicija preduslov je u sklopu naredne faze izgradnje Beogradske obilaznice. Naime, na lokaciji današnje naplatne rampe u Bubanj potoku nalaziće se velika petlja sa kombinovanim železničkim i putnim ukrštanjem Obilaznice i autoputa Beograd-Niš, prenosi renomirani portal Beobuild.

 Iako je izmeštanje naplatne rampe ubrzano dolaskom IKEA centra na Bubanj potok, sa potpisanim ugovorom za završetak B sektora Obilaznice, njena izgradnja stigla je u pravo vreme. Nakon završetka radova na novoj stanici, ulazno-izlazni terminali za naplatu nalaziće se na novoj poziciji, osam kilometara južnije kod naselja Vrčin.
Nova stanica imaće kapacitete koji treba da omoguće 35-40% veću propusnu moć u odnosu na postojeću rampu u Bubanj potoku, čime se smanjuju već učestali zastoji u saobraćajnim špicevima. U brojevima to znači da će vozače opsluživati 23 traka, od čega izlaz (naplata) sadrži ukupno 14 saobraćajnih traka, zona ulaza (uzimanja kartica) sadrži šest traka i tri reverzibilne trake. Kabine se nalaze ispod nadstrešnice koja ima dužinu od gotovo 120 metara, a na njenom središnjem delu izgrađena su tri povezana kubusa površine skoro 1.000 kvadrata. U ovim prostorijama biće smeštena uprava, a pristup zaposlenima omogućen je sa četiri stepeništa i jednim putničkim liftom. Na gornjem nivou biće postavljena pokretna traka za transport magacinske robe i kabastih materijala.naplatna stanica vrcin 2
Ovaj obiman projekat pored nove naplatne rampe podrazumeva izmeštanje magistralnih cevovoda, gasifikaciju, regulaciju vodenih tokova i izgradnju nove baze za održavanje puteva. Za napajanje kompleksa čeone naplatne stanice predviđena je izgradnja nove trafo stanice, a kao rezervna varijanta biće instaliran dizel električni agregat sa automatskim startom i UPS uređaji. U cilju praćenja saobraćaja i ostalih aktivnosti u zoni kompleksa biće instalirano ukupno 70 kamera u HD rezoluciji, dok će signalizacija biti od standardnih znakova do promenljivih LED displeja. U okviru kompleksa stanice nalaziće se i službeni parking sa 75 mesta, kao i parking za havarisana vozila od 15 mesta.
Najveći deo radova na samoj naplatnoj rampi je već gotov, tako da će se u narednom periodu najviše raditi na uklapanju nove rampe sa profilom postojećeg autoputa. Do aprila biće završeni radovi na uklapanju oba pravca, nakon čega sledi preseljenje i otvaranje. Izvođac je konzorcijum koji čine „Strabag“ , Vojvodinaput i PZP Zaječar, a ugovorena vrednost radova iznosi 1,8 milijardi dinara.
Novi rok za završetak svih radova, koji su prvobitno trebalo da budu okončani 15. oktobra prošle godine, sada je 10. maj 2017.

KOMENTARIŠI