Sadašnja kod Bubanj potoka dugo je služila kao najveća i najprometnija naplatna rampa u zemlji, međutim već od ovog proleća ona odlazi u istoriju. Izmeštanje naplatne stanice Bubanj potok je dugo planirani projekat, a nova pozicija preduslov je u sklopu naredne faze izgradnje Beogradske obilaznice. Naime, na lokaciji današnje naplatne rampe u Bubanj potoku nalaziće se velika petlja sa kombinovanim železničkim i putnim ukrštanjem Obilaznice i autoputa Beograd-Niš, prenosi renomirani portal Beobuild.

 Iako je izmeštanje naplatne rampe ubrzano dolaskom IKEA centra na Bubanj potok, sa potpisanim ugovorom za završetak B sektora Obilaznice, njena izgradnja stigla je u pravo vreme. Nakon završetka radova na novoj stanici, ulazno-izlazni terminali za naplatu nalaziće se na novoj poziciji, osam kilometara južnije kod naselja Vrčin.
Nova stanica imaće kapacitete koji treba da omoguće 35-40% veću propusnu moć u odnosu na postojeću rampu u Bubanj potoku, čime se smanjuju već učestali zastoji u saobraćajnim špicevima. U brojevima to znači da će vozače opsluživati 23 traka, od čega izlaz (naplata) sadrži ukupno 14 saobraćajnih traka, zona ulaza (uzimanja kartica) sadrži šest traka i tri reverzibilne trake. Kabine se nalaze ispod nadstrešnice koja ima dužinu od gotovo 120 metara, a na njenom središnjem delu izgrađena su tri povezana kubusa površine skoro 1.000 kvadrata. U ovim prostorijama biće smeštena uprava, a pristup zaposlenima omogućen je sa četiri stepeništa i jednim putničkim liftom. Na gornjem nivou biće postavljena pokretna traka za transport magacinske robe i kabastih materijala.naplatna stanica vrcin 2
Ovaj obiman projekat pored nove naplatne rampe podrazumeva izmeštanje magistralnih cevovoda, gasifikaciju, regulaciju vodenih tokova i izgradnju nove baze za održavanje puteva. Za napajanje kompleksa čeone naplatne stanice predviđena je izgradnja nove trafo stanice, a kao rezervna varijanta biće instaliran dizel električni agregat sa automatskim startom i UPS uređaji. U cilju praćenja saobraćaja i ostalih aktivnosti u zoni kompleksa biće instalirano ukupno 70 kamera u HD rezoluciji, dok će signalizacija biti od standardnih znakova do promenljivih LED displeja. U okviru kompleksa stanice nalaziće se i službeni parking sa 75 mesta, kao i parking za havarisana vozila od 15 mesta.
Najveći deo radova na samoj naplatnoj rampi je već gotov, tako da će se u narednom periodu najviše raditi na uklapanju nove rampe sa profilom postojećeg autoputa. Do aprila biće završeni radovi na uklapanju oba pravca, nakon čega sledi preseljenje i otvaranje. Izvođac je konzorcijum koji čine „Strabag“ , Vojvodinaput i PZP Zaječar, a ugovorena vrednost radova iznosi 1,8 milijardi dinara.
Novi rok za završetak svih radova, koji su prvobitno trebalo da budu okončani 15. oktobra prošle godine, sada je 10. maj 2017.

KOMENTARIŠI