Festival muzičkog filma u Požarevcu (FEMUF)

Festival muzičkog filma u Požarevcu (FEMUF)

U okviru letnjeg programa požarevačkog Centra za kulturu „Pod sjajem zvezda“ od 10. do 15. jula održava se 6. po redu Festival mizičkog filma (FEMUF) u kojem će biti prikazano šest filma sa muzičkom tematikom.

Pre svake projekcije filma biće održan mini koncert nekog izvođača filmske muzike.

Prvog dana FEMUF-a, pre prikazivanja filma „Dženis Džoplin-mala plava devojka”, prisutne je svojim nastupom oduševila poznata srpska glumica i pevačica Ana Sofrenović. Sutradan je prikazan film „BIX“, a svoj mini koncert imali su profesor muzike Ilija Rajković i Vladimir Jevremović.

Foto: Dragan R Lazović
Foto: Dragan R Lazović

U sredu je prikazan film „Zonda-folklore argentino“, a pre njegovog prikazivanja kvintet na čelu sa upravnicom požarevačkog simfonijskog orkestra „Gvardia“, Teodorom Dimitrijevićem intrepetirao je nekoliko kompozicija sa tematikom filmske muzike, koji su se gledaocima FEMUF-a predstavili i u četvrtak pre prikazivanja filma „GIME DANGER“, kao što će to učiniti i sutra (u petak) pre projekcije filma „Soul Boys of the Wesrern World“.

Foto: Dragan R Lazović
Foto: Dragan R Lazović

Festival će se završiti prikazivanjem filma „Miles Ahead“. Pre završne projekcije u svom pedesetominutnom koncertu predstaviće se poznati džez saksofonista koji je postao master na prestižnom američkom muzičkom koledžu, Predrag Paunović sa svojim gostima.

Festival je pokrenut 2012. godine sa ciljem da promoviše filmske i muzičke vrednosti, uz edukaciju mladih ljudi i upućivanje na prave vrednosti i kulturološke i umetničke pojave u oblasti muzike i kinematografije.

 Nudi kvalitetnu zabavu kroz vrhunske sadržaje koji vizuelno dočaravaju različite muzičke pravce (klasika, džez, rokenrol, pop, pank…). FEMUF nudi i mogućnost upoznavanja sa tendencijama u oblasti mjuzikla, filmovanim biografijama muzičkih ikona, snimcima koncerata najvećih svetskih rok grupa.

Festival je revijalnog karaktera. Održava se jednom godišnje, sredinom jula, u sklopu Letnjeg programa Centra za kulturu Požarevac, kao „Open Air Cinema“.

Načelno, trajanje festivala je šest dana, a za to vreme se prikaže između šest i 10 igranih i dokumentarnih filmova.

Prateći program sadrži koncerte istaknutih domaćih bendova, uz povremeno gostovanje bendova iz inostranstva. FEMUF predstavlja jedan fleksibilni koncept koji donosi čitavu lepezu žanrovskih pristupa muzici i muzičarima koji su ostavili neizbrisiv trag.

Finansijsku podršku festivalu od početka pruža Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

KOMENTARIŠI