PODELI
foto: Urban City

Posetioci raskošne podzemne dvorane ispod najvećeg pravoslavnog objekta na Balkanu uživali su u nastupu koji su održali muški hor „Sveti Efrem” iz Budimpešte i gradski ženski hor „Barili” iz Požarevca. Povod za ovo muzičko veče jeste 25 godina postojanja ovog srpskog vokalnog sastava, ali i desetogodišnje prijateljstvo koje naše umetnice povezuje s duhovnim pevačima iz Mađarske.

Program je otvoren nastupom hora iz Budimpešte kojim je dirigovao Tamaš Bubno, a zatim su se na sceni pojavile i Požarevljanke predvođene dirigentkinjom Katalin Tasić.

Publika je uživala u delima Mokranjca, Lvovskog, Janoša Bokšaija, Sergeja Rahmanjinova, Modesta Musorgskog, Zoltana Kodalja, a mogli su se čuti i napev iz Hilandara i tradicionalna gruzijska duhovna pesma „Mamao čveno”.

Hor „Barili” izveo je i nekoliko kompozicija Dimitrija Golemovića, koji je za to vreme sedeo u publici. Vokalnu podršku u izvođenju Golemovićeve „Liturgije pređeosvećenih darova” članicama „Barilija” pružili su i solo bas Kornel Pehan i tenor Bertalin Nađ.

Nastupu mađarskog i srpskog kora prisustvovali su ambasadori Indonezije, Koreje, Indije, Austrije.

KOMENTARIŠI