Foto: PROMO

Koža kao najveći organ u telu čoveka, oseća svaku promenu u metaboličkom funkcionisanju i svaki disbalans koji se u organizmu dešava. Hormoni dosta doprinose tome da se disbalansi događaju, iako vrlo često čak i nismo svesni toga.

Hormoni imaju neverovatno veliki uticaj na izgled i lepotu kože. Ne samo na kožu, deluju dosta i na raspoloženje, plodnost, starenje, apetit, pokretljivost i vitalnost ćelija unutar kože. Mogu da utiču i pozitivno i negativno, na sve osobe, nevezano za njihovu dob. Od perioda puberteta, kada i počinje hormonalni razvoj, pa sve do stanja menopauze, kada se on i završava.

Neki tipovi kože manje reaguju na hormonske promene, dok neki reaguju baš burno! Takva koža može se nazvati “hormonalna koža”.

Obično se tu radi o jednom bezvoljnom, neujednačenom tenu kože lica, često prekrivenim bubuljicama, fine linije i bore su uveliko prisutne, čak i kod onih žena koje nemaju puno godina. To se najpre primećuje na koži lica, a ono što je karakteristično za hormonalnu kožu, je to da su i ostali delovi kože tela u velikom problemu. Depigmentacija, bubuljice i fleke po koži su ono što se prvo primeti.

Menopauza i nega kože u tom periodu

Za svaku ženu, period početka menopauze je jako stresan, jer se tada dešavaju nelagode koje ometaju normalno funkcionisanje organizma i obavljanje svakodnevnih poslova.

Najteže od svega je što nijedna žena pouzdano ne zna kada će nastupiti menopauza i većina uglavnom ne ume da je prepozna, jer nastupa postepeno i lagano. Početak menopauze, tj. klimaksa, najčešće zavisi od genetike, načina života, okolnosti koje su ženu pratile tokom svih tih godina, ali i od statusa hormona i njihovog balansa. Kada se svi ovi faktori stave pod kontrolu, može se uticati na to da se odloži sami početak ili da bar bude manje traumatičan.

Kada počne period menopauze, javljaju se razni oblici promene raspoloženja kod žena, nekontrolisani valunzi naleta toplote i hladnoće u kratkom vremenskom periodu, loša koncentracija, razdražljivost, periodi depresije, problemi sa kožom lica i mnogi drugi koji se teško kontrolišu.

Nega kože u tom razdoblju biva sve teža i sve češće je pitanje koje se postavlja, kako negovati lice u menopauzi?

Pravilnom negom do lepog tena u menopauzi

Opšta preporuka dermatologa je da se prati stanje kože. Ako zahteva dodatnu hidrataciju, treba mu omogućiti kvalitetnu dnevnu kremu na bazi hijalurona i kolagena koji povećavaju elastičnost kože. Ako je koža masna, treba kontrolisati količinu sebuma koji se izluči, geliranim sredstvima za tu namenu. Redovnu higijenu, ne smete preskakati, kao ni povremene pilinge lica.

Manjak estrogena u periodu menopauze najčešće utiče na gubitak hijaluronske kiseline iz ćelija kože, što rezultira manjom elastičnošću i pokretljivošću kože. Sve ovo ubrzava proces starenja i olakšava pojavu bora na licu u periodu menopauze.

Potrebno je da žena unosi dovoljnu količine tečnosti, kako bi kožu i iznutra dovoljno hidrirala. Kozmetika koju treba da bira u ovom periodu ne bi trebalo da bude hemijski jaka, već da je iz prirodne palete preparata i da sadrži samo prirodne proverene sastojke koji su blagi za kožu.

Pored toga, od velike pomoći su tretmani podmlađivanja lica, poput nehirurškog liftinga lica, mezoterapije i slično. Ove antiage metode daju odlične rezultate i čine da koža dobije mladalački izgled bez invazivnih intervencija.

Hormoni i starenje, kako izaći na kraj?!

Postoje tačno određeni hormoni koji su zaduženi za ubrzano starenje žena i vrlo je važno prepoznati o kojima se radi, da do ovoga ne bi došlo. Moguće je na prirodan način nadoknaditi ih i uspostaviti hormonalni balans, kako bi usporili proces starenja.

Od mnoštva hormona koje žensko telo sintetiše, njih šest je zaduženo za lepotu kože bez bora. Prvi i najvažniji je estrogen, koji utiče da ćelije fibroblasta proizvode kolagen i elastin.

Drugi u nizu je hormon rasta-somatotropin, koji počinje da deluje u periodu menopauze kada njegov nivo u krvi opada, dok masnoća i bore počinju da se nagomilavaju u prekomernim količinama.

DHEA-dehidroepiandrosteron hormon koji je zadužen za umirenje kože. Koža ga luči do naše 30. godine, a posle toga tonus mišića opada i koža gubi elastičnost.

Melatonin reguliše naše dnevne ritmove i odgovoran je za vreme odmora. Za dobar i lep izgled kože, odmor i dobar san je ključna stvar.

Kortizol ili hormon stresa je takođe veoma važan faktor kada je prevremeno starenje kože u pitanju. Ne deluje samo na kožu, odgovoran je i za sve druge upalne procese i bolesti u našem organizmu.

Insulin je hormon koji smanjuje nivo glukoze u krvi. Kada god se poremeti nivo glukoze u krvi, pojavljuju se rani znaci starenja kod žena.

Svaki od ovih hormona, moguće je kontrolisati i nadoknaditi odgovarajućim postupcima. Potrebno je što duže boraviti na svežem vazduhu, napraviti plan ishrane koji je lagan i bogat omega tri masnim kiselinama i vlaknima, uključiti dodatnu fizičku aktivnost u svoju svakodnevnicu, spavati dovoljno i nikako ne koristiti agresivnu kozmetiku za lice, već prirodnu i blagu.

Kada uključite sve ove faktore u svoj način života, spremnije ćete dočekati početak menopauze, usporićete starenje, a disbalans hormona neće biti ocrtan na vašem licu.

Da li hormonalna koža podrazumeva akne i bubuljice?

Hormonalnu kožu lica lako je prepoznati, jer je prekrivena aknama i bubuljicama. Akne i bubuljice izazvane hormonima imaju karakteristično mesto gde se pojavljuju, a to je ispod brade, na vratu i dekolteu.

Ono što je karakteristično za hormonalnu kožu jeste to da bubuljice nikada ne prestaju, šta god vi koristili, sve dok se novo hormona ne dovede u red. Bilo da imate masnu ili suvu kožu lica, bubuljice su prisutne i jako se teško otklanjaju.

Hormoni su ti koji su odgovorni za razvoj naših lojnih žlezda i tek sazrevanjem ovih žlezda, nastaju akne. To se obično dešava u periodu puberteta, a neretko se dešava i u periodu nakon trudnoće i dojenja. Tada naše telo proizvodi višak sebuma koji kao rezultat daje pojavu akni i bubuljica.

Nije poznato kako deluju, ali je poznato da su akne i hormoni usko povezani i da mnogi danas ovu pojavu nazivaju hormonska bolest.

Ukoliko želite da svoju hormonalnu kožu i hormone držite pod kontrolom, potrebno je da potražite savet stručnjaka i da dermatolog odredi koji vam tretman najviše prija. Mnoge žene su mišljenja da im kontraceptivne pilule mogu pomoći da se oslobode hormonalnih akni, i to može imati smisla, jer one povećavaju nivo estrogena, ali takođe mogu i pogoršati kliničku sliku ukoliko pojačaju dejstvo nekih drugih hormona.

Zato na svoju ruku ne uzimajte ništa od medikamenata, bez konsultacije sa lekarima. Ono što možete uraditi sebi da pomognete je da vodite računa o sebi, svom izgledu, svojoj ishrani, posvetite pažnju nezi svoje kože, držite telo u formi, izbegnite stres uvek kada to možete, spavajte i odmarajte se dovoljno, unosite dovoljno tečnosti tokom svakog dana.

Uključite meditaciju u svakodnevnu rutinu življenja i na prirodan način pokušajte da svom telu pružite najbolje što možete. Ako bar za 30% promenite svoje dosadašnje navike, rezultati sigurno neće izostati, a vaša koža će vam sigurno biti zahvalana.

I zapamtite, hormonalna koža jeste specifična za negu i održavanje, ali uz pravilan način tretiranja, može biti ukroćena i izbalansirana.

KOMENTARIŠI