Rukovodilac naučnoistraživačkog projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je danas da je Vlada Srbije za arheološka istraživanja na području Viminacijuma izdvojila svega 700.000 dinara za 2020. godinu, iako bi njegov tim mogao da obavi radove vredne više miliona evra koji bi se državi višestruko isplatili.

Korać je agenciji Beta kazao da se teritorija grada Viminacijuma prostire na 450 hektara šire i 220 hektara uže teritorije.

“Kada preklopimo ono što smo do sada istraživali onda dobijemo da je istraženo manje od četri odsto teritorije. To znači da ćemo arheološka istraživanja završiti u narednih 300 godina”, rekao je Korać.

Podsetio je da Viminacijum predstavlja izuzetnost u arheološkom smislu.

“Sva mesta gde su bile čuvene rimske legije, uz njih odmah i gradovi, nastavila su da žive i kada je Rimsko carstvo propalo. Sva ta mesta su se obnovila novim gradovima na tim mestima, jedino mesto gde nije podignuta savremena glomeracija je Viminacijum”, objasnio je arheolog.

Korać kaže da bi država trebala da posveti više pažnje značaju arheoloških otkrića koja datiraju s početka naše ere.

“Ne možda toliko iz ljubavi prema arheologiji nego iz poimanja da arheologija svuda u svetu predstavlja veoma unosan biznis, najčešće uvezan u razne turističke destinacije”, rekao je on.

Vodeći arheolog legijskog logora na Dunavu je kazao da ima nagoveštaja da će država u periodu do 2025. godine izdvojiti 18,5 miliona evra za ostatke rimskih gradova u Srbiji.

“To bi bila prilika da sve te antičke gradove podignemo i da ih uključimo u turističku ponudu naše zemlje. Siguran sam da bi to bio široki zamajac da se ozbiljnija sredstva iz Ministarstva nauke i Ministarstva kulture sliju upravo u arheološka istraživanja, ne samo antičkog perioda nego i praistorije srednjeg veka”, rekao je Korać.

On je kazao da njegov tim broji 26 istraživača, 16 doktora nauka i 10 doktoranata, i da imaju svu neophodnu opremu za arheološka istraživanja.

KOMENTARIŠI