Kuća Grka dobrotvora čeka obnovu u Požarevcu

Kuća Grka dobrotvora čeka obnovu u Požarevcu

Doseljenik iz Janjine, držao čuveni hotel “Srpska kruna” i pomagao ugrožene sugrađane.

Tokom 18. i 19. veka brojne porodice iz Grčke doselile su se u Požarevac, jer je on tada bio najveći grad posle Beograda i značajno kulturno, privredno i administrativno središte. Najviše ih je pristiglo iz grčkih oblasti Janjine, Kastorije, Sijatiste, Florine, Papinge i današnje Aristije, odakle potiče i Rista Kolonjas, poznati požarevački hotelijer i dobrotvor, čije ime danas nosi Društvo srpsko-grčkog prijateljstva, pišu Novosti.

Zahvaljujući ovim doseljenicima, Požarevac je u to vreme imao i Grčku ulicu, današnju Jug-Bogdanovu, u kojoj se nalazilo 18 kuća sa grčkim porodicama.

Rista Kolonjas rođen je u selu Arcisti, u grčkom okrugu Janjina. U Požarevac je pristigao 1876. godine, gde je u pekari svog oca izučavao pekarski zanat. Kasnije se zaposlio u kafani “Srpska kruna”, koja se nalazila preko puta današnjeg Kluba Vojske. Poznata kafana, koju je najpre držao Živko Đorđević Zoja, uz nekoliko dograđivanja prerasla je u luksuzni hotel. Jedan od najpoznatijih požarevačkih ugostitelja Kolonjas ga je svečano otvorio u novembru 1926. godine. On je u svom hotelu “Srpska kruna” imao i bioskop, u kojem je sredinom 1932. godine prikazan prvi tonski film u Požarevcu.

Posle Drugog svetskog rata poznati i veoma posećeni hotel prestao je sa radom, a danas se u njemu nalaze poslovna banka i privatni stanovi.

Osim što je bio uspešan hotelijer, Kolonjas je bio i veliki dobrotvor, koji je redovno pomagao ugrožene sugrađane. Danas, osim zgrade njegovog hotela, još uvek je u životu i njegova porodična, spratna kuća na Bulevaru. Međutim, prilično je oronula i propala, pa je neophodno da se obnovi što bi bio pravi znak zahvalnosti nekadašnjem velikom dobrotvoru.

Doseljavanje

Grci su se u Srbiju doseljavali u više navrata – krajem 17. veka, u prvoj polovini 19, u 20. veku, i za vreme Prvog i za vreme Drugog svetskog rata. Za vreme Grčkog građanskog rata, od 1945. do 1949. godine, u Srbiju je pristiglo čak 26.000 Grka.

KOMENTARIŠI