MUP: Čuvajte se sajber-kriminalaca tokom vanrednog stanja

MUP: Čuvajte se sajber-kriminalaca tokom vanrednog stanja

Foto: Pixabay // ilustracija

Građani usled mera preduzetih na suzbijanju širenja koronavirusa, više nego ranije koriste internet i društvene mreže što, kako iz Odeljenja za suzbijanje Visokotehnološkog kriminala (VTK) MUP-a poručuju, sajber krimalci koriste.

Za Tanjug navode da je primetan porast krivičnih dela kako iz oblasti visokotehnološkog kriminala, tako i klasičnih dela koja se obavljaju preko interneta i društvenih mreža kao što su prevara, izazivanje panike i nereda, ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljena trgovina.

Odeljenje za suzbijanje VTK savetuje građane da nikako ne otvaraju elektronske poruke i priloge nepoznatih pošiljalaca, a naročito ako se radi o senzacionalističkim i nerealnim pogodnostima, koje navodno te elektronske poruke nude.

“Otvaranjem ovakvog priloga može doći do preuzimanja štetnog softvera koji zaključava sve fajlove na mreži na kojoj se računar nalazi, a za otključavanje se traži plaćanje u virtuelnim valutama”, navode iz Odeljenja.

Isto tako, upozoravaju građane da nikako na svojim mobilnim telefonima ne instaliraju aplikacije van zvaničnih prodavnica App Store i Google Play Store, jer, kažu, pojavile su se poruke koje nude instalaciju aplikacije koja navodno može da detektuje ko pored vas ima koronavirus.

“Reč je o trojancu – štetnom programu koji, ako se instalira, preuzima kontrolu nad uređajem i može da skine novac ukoliko na telefonu postoji bankarska aplikacija korisnika”, ukazuje MUP.

Čega bi najviše trebalo da se pazimo?

Kada su u pitanju prevare i zloupotrebe na internetu, građani bi trebalo da budu oprezni kada je reč o porukama koje se odnose na koronavirus, način zaštite, lekove i aparature koje navodno leče od koronavirusa.

U 99 odsto slučajeva radi se o prevarama da se građani navedu da uplate određeni novac ili da kompromituju svoju platnu karticu.

U poslednjih nekoliko dana zabeležena je pojava da je određeni broj građana dobio lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija, kažu u Odeljenju, i da se od građana traži da dostave svoje lične i bankarske podatke.

“Građani treba da znaju da se radi o lažnim SMS porukama”, upozoravaju.

Navode da se u tim porukama traži da dostave lične podatke – JMBG, broj žiro-računa u banci, PIN kod i slično, dok banka nikada ne traži od korisnika da svoje lične podatke ili podatke sa kartice dostavljaju putem SMS poruka ili elektronskom poštom

Lažna obaveštenja vrebaju svuda

Ukoliko građani dobiju ovakve poruke potrebno je da to prijave tužilaštvu ili policiji.

Kažu i da jedan broj osoba na društvenim mrežama objavljuje senzancionalistička i lažna obaveštenja o navodnim lekovima za koronu kao i o navodnim brojnim smrtnim slučajevima zbog ovog virusa koji ne odgovaraju stvarnom stanju.

“Sve te slučajeve, na osnovu zahteva nadležnog tužilaštva, proveravaju policijski službenici i u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku podnose krivične prijave za krivično delo izazivanje panike i nereda”, navode iz VTK.

Kome građani mogu da prijave prevarante?

Stručnjaci upozoravaju i da se na internetu i društvenim mrežama javljaju i pojedinci koji žele da profitiraju na prodaji deficitarne medicinske opreme kao što su maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju

Ukoliko građani primete bilo koju od zloupotreba koji se odnose na društvene mreže ili internet mogu to da prijave na email adresu VJT u Beogradu, Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala vtk@beograd. vtk. jt. rs, kao i na email adresu MUP-a, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala vtk@mup. gov. rs.

Krivični zakonik za krivična dela iz oblasti viskotehnološkog kriminala propisuje kazne u rasponu od novčane kazne do kazne zatvora u trajanju do najviše 10 godina.

KOMENTARIŠI