Na put oko sveta sa požarevačkom bibliotekom

Na put oko sveta sa požarevačkom bibliotekom

Požarevljani su krenuli na put oko sveta sa Narodnom bibliotekom „Ilija M. Petrovićˮ Požarevac. Prva stanica bila je Kina, koju je publika upoznala u okviru Dana kineske kulture, kroz film, radionicu i predavanje, u saradnji sa Institutom Konfucije i profesora sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Projekcija filma Mit održana je 4. februara 2020. u 19 časova, u Svečanoj sali Biblioteke. Ovo je zabavan i duhovit film raskošne produkcije i izvanredno režiranih akcionih prizora. Produkciju, kao i glavnu ulogu, potpisuje popularni Džeki Čen.

Film Mulan-rađanje ratnika prikazan je 6. februara 2020. u 19 časova, u Svečanoj sali Biblioteke. Kada kineski car izda naredbu da jedan čovek mora služiti u carskoj kineskoj vojsci da bi odbranio zemlju od Huna, Hua Mulan, najstarija ćerka časnog ratnika, stupa na mesto njenog bolesnog oca. Duhovita je, odlučna i brza na nogama. Prerušena u muškarca po imenu Hua Jun, prolazi kroz razna iskušenja, oslanjajući se na svoju unutrašnju snagu i istinski potencijal. Mulan u filmu igra kineska glumica, Džao Vej.

Radionica kineske kaligrafije održana je 8. februara 2020. godine u Svečanoj sali Biblioteke, u dva termina (za mlađe od 11.30 č, a za starije od 12.30 č). Odziv je bio veliki. Učesnici su bili predškolci, osnovnoškolci (OŠ ,,Dositej Obradović“ i OŠ ,,Kralj Aleksandar I“), srednjoškolci (Požarevačka gimnazija i Medicinska škola), studenti, radnici ustanova kultura i firmi, prosvetni radnici i penzioneri. Prisutni su čuli nešto o nastanku kineskih karaktera i najpoznatijem kaligrafu, Vang Sidžiju i saznali da način nečijeg pisanja dosta govori o karakteru tog čoveka. Iz praktičnog dela učesnici su savladali pravila pisanja, držanja pribora, redosled poteza ispisivanja simbola i, ono najvažnije, kako umiriti duh uz prijatnu kinesku tradicionalnu muziku. Svako od učesnika mlađe grupe dobio je, kao nagradu za trud, slagalicu sa životinjama. Radionicu su vodile dr Ana Jovanović, profesorka sa Katedre za kineski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, Kristina Mišić i Jovana Dubonjac, pomoćnice za kulturne aktivnosti Instituta Konfucije u Beogradu, Jen Li Bin i Sun Ji Meng, volonterke iz Instituta.

Dr Ana Jovanović, predavač kineskog jezika na Institutu Konfucije u Beogradu i profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održala je predavanje o kineskoj kulturi i običajima, 10. februara 2020. u 19 časova, u Svečanoj sali Biblioteke. Jedan od praznika, koji se smatra delom kulturne prakse cele kineske nacije, je Prolećni festiva, koji mi zovemo kineska Nova godina. Prolećni festival Kinezi smatraju za najvažniji i najstariji tradicionalni kineski praznik. Tradicionalni kineski kalendar je lunisolarni, što znači da se vreme meri na osnovu kretanja Sunca i Meseca. Prolećni festival pada na prvi dan prvog lunarnog meseca, sa pojavom mladog meseca, što je po gregorijanskom kalendaru između 20. janura i 20. februara. Praznovanje traje do 15. dana prvog lunarnog meseca, kada počinje Festival lampiona ili fenjera, čime se obeležava završetak proslave Nove godine. Prolećni festival se praznuje već 2000 godina, a nazvan je tako jer simbolizuje početak proleća i novi ciklus setve i žetve. Prolećni festival se može uporediti sa Božićem, jer predstavlja vreme okupljnja porodice.

U prepunoj sali Biblioteke govorilo se i o poreklu i običajima pred praznik, novogodišnjoj trpezi, darivanju i običajima posle dočeka.

Deo atmosfere kineske Nove godine osetili smo kroz Kineski festival svetla koji je otvoren pored Beogrdske tvrđave, 23. januara 2020. godine.

Dr Ana M. Jovanović, rođena 1976. godine, diplomirala je 1999. godine na Grupi za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kao stipendista vlade N.R. Kine, školsku 1996/97. provodi na usavršavanju kineskog jezika na Univerzitetu u Šandungu, u gradu Đinanu, N.R. Kina. Nakon diplomiranja započinje magistarske studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru Nauka o jeziku, koje nastavlja 2000. godine na Katedri za kineski jezik i književnost Pekinškog Normal Univerziteta, na smeru kineski jezik i pismo (pravac istraživanja: gramatika savremenog kineskog jezika). Magistarske studije završava 2003. godine uspešno odbranivši magistarsku tezu na temu Strukturalne i semantičke karakteristike rečenica sa „le1“ i „le2“ i stiče akademsko zvanje magistra kineskog jezika i književnosti. Diplomu magistarskih studija je 2005. godine nostrifikovao Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, kao odgovarajuću diplomi magistra filoloških nauka. Doktorske studije iz oblasti kineskog jezika i pisma upisuje 2005. godine na Fakultetu za kineski jezik i književnost Pekinškog Normal Univerziteta. Doktorsku tezu na temu Primena teorije konceptualne metafore u istraživanju reči za delove tela u savremenom kineskom jeziku – uloga ljudskog tela u procesu konceptualizacije s uspehom brani decembra 2009. god., a januara 2010. i zvanično stiče zvanje doktora kineskog jezika i književnosti. Februara 2011. godine, Komisija Univerziteta u Beogradu nostrifikovala je diplomu stečenu na gorenavedenom univerzitetu kao diplomu doktorskih akademskih studija, doktor filoloških nauka – Nauka o jeziku. Od oktobra 2010. godine radi kao predavač kineskog jezika na Institutu Konfucije u Beogradu, a od 2012. godine i kao lektor za kineski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Septembra 2013. godine izabrana je u zvanje docenta za studijsku oblast sinologija. Bavi se naučnim radom kao i književnim i stručnim prevođenjem.

KOMENTARIŠI