Foto: SPC

Ponoćnom vaskršnjom liturgijom koju je u Hramu Svetog Save služio patrijarh Porfirije i crkvenim zvonima najavljeno je Vaskrsenje Hristovo, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Želim vam svima svetlosti, radosti, istine, pravde, zajednice, mira, ljubavi i života, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji, u Hramu Svetog Save, da sa vaskrsenjem Hristovim poslednju reč više nemaju tama i zlo i poželeo u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gde god da se nalaze, kao i čitavom svetu.

“Slavimo Pashu Gospodnju, a to znači i Pashu našu, Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih i u njemu vaskrsenje naše. Želim vam svima svetlosti, radosti, istine, pravde, zajednice, mira, ljubavi i života. Svima nama koji smo ovde sabrani, svim našim srodnicima, našoj braći i sestrama gde god da se nalaze, ali i čitavom svetu i svim ljudima objavljujemo danas, želeći sve to isto – Hristos vaskrse”, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da vaskrsenje Hristovo, takođe, znači da poslednju reč više nemaju tama i tuga već svetlost i radost.

“I nepravda više nema poslednju reč, nego poslednja reč pripada pravdi. Usamljenost i samoća nemaju poslednju reč nego zajednica ljubavi između ljudi i Boga, kao ni neprijateljstvo već prijateljstvo i bratstvo, jer smo stvoreni da budemo braća među sobom i prijatelji Božiji”, rekao je Porfirije.

Dodao je da poslednju reč više nema ni laž nego istina, kao ni greh već vrlina i dobro.

“Zapravo poslednju reč nema zlo nego dobro. Jednom rečju poslednju reč nemaju demonske sile i njihovi porodi, nego poslednju reč, braćo i sestre, ima Bog, a to znači da poslednju reč više nema smrt nego život”, poručio je Porfirije u kratkoj besedi na kraju ponoćne vaskršnje liturgije koju je služio u Hramu Svetog Save, uz tradicionalni pozdrav – Hristos vaskrse.

Zatim je hor otpevao vaskršnji tropar: “Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova”.

KOMENTARIŠI