Poljoprivrednici iz Požarevca večeras odlučuju o protestu

Poljoprivrednici iz Požarevca večeras odlučuju o protestu

Foto: Urban City / B.P.

Poljoprivrednici iz Požarevca i okoline za sutra u 10 časova najavili su novi protest i blokade u Požarevcu, ali će o tome da li će ih i biti odlučivati članovi Udruženja poljoprivrednika Stig večeras na sastanku zakazanom za 18 časova.

Poljoprivrednici iz Požarevca i okoline za sutra u 10 časova najavili su novi protest i blokade, ali će o tome da li će ih i biti odlučivati članovi Udruženja poljoprivrednika Stig večeras na sastanku zakazanom za 18 časova.

Predstavnici ovog Udruženja su juče bili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, tražeći od države da reaguje i pomogne u nabavci mineralnog azotnog đubriva neophodnog za prihranu useva. U poslednjih godinu dana đubrivo je poskupelo tri puta, a nezadovoljni požarevački poljoprivrednici su i prošle nedelje traktorima izašli na ulice.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca Nedeljko Savić za Danas kaže da su oni juče bili na sastanku u Ministarstvu i da imaju dve opcije, da izađu na protest ili da prihvate predloge koji su im izneti. O tome, kako kaže, neće odlučivati on, već svi članovi udruženja.

“Predlog je da Grad Požarevac izađe sa donacijom za ceo Braničevski okrug, da poljoprivrednicima pokriju razliku između 750 evra i tržišne cene. Prve količine đubriva koje su nam neophodne bile bi obezbeđene za sedam dana, a drugi deo do 10. marta”, kaže Savić.

Predlog je, kako kaže, da se ide preko Agrogloba, jer oni imaju logistiku kako da prebace tu količinu đubriva, u Zavodu za poljoprivredu ratari bi pisali količine koje su im potrebne.

On kaže da još ne zna da li će protesta biti i hoće li ratari iz Braničevskog okruga pristati na predloge Ministarstva.

Ono što im je najavljeno na sastanku jeste da će predstavnici Ministarstva sutra u 10 časova doći u Požarevac i da će u isto vreme za kada je protest najavljen biti u sali Doma kulture u ovom gradu, spremni da objasne njihove predloge.

“Ako oni to što kažu ne urade za pet dana, mi ćemo opet izaći na protest”, napominje Nedeljko Savić.

KOMENTARIŠI