Položen kamen temeljac bloka “Kostolac B-3” snage 350 megavata vrednosti 613 miliona...

Položen kamen temeljac bloka “Kostolac B-3” snage 350 megavata vrednosti 613 miliona dolara /video/

Danas je u termoelektrani "Kostolac", zajedno sa partnerima iz Kine, počela izgradnja novog bloka B3 snage 350 megavata. Vrednost tog posla je 613 miliona dolara

Foto: Urban City

Polaganju kamena temeljca i obeležavanju početka radova prisustvuju predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, kao i v. d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Novi blok “Kostolac B3”, snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije.

Foto: Urban City

Premijerka Ana Brnabić rekla je da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara.

Navela je da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će postpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljine-Požega.

V. d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je danas u Kostolcu da je poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen pre 26 godina.

“Ovo je veliki dan za Elektrpoprivredu i za privredu Srbije uopšte, ovaj ceo region sada postaje veliko i aktivno gradilište, a novi Blok označiće proširenje kapaciteta EPS-a za pet odsto”, kaže Grčić.

Foto: Urban City

Dodao je da je ukupna vrednost investicije 715 miliona dolara, kao i da su oba bloka termoelektrane Kostolac modernizovana i da je uspešno završen proces odsumporavanja.

Potpredsednik kineske kompanije Tong Zigang rekao je da će ova kompanija na srpskom tržištu poštovati ugovor i srpske zakone, kao i lokalne običaje.

“Završili smo veliki broj pripremnih radova i sada imamo osnovu za početak izgradnje. Ovaj projekat pred nas stavlja velike zahteve a naše kompanije na raspolaganje će staviti najbolji menadžment tim i najbolju opremu”, kaže Tong Zigang.

Ističe da će ova investicija ojačati sistem elektroprivrede Srbije i ojačati prijateljstvo Kine i Srbije.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang preneo je pozdrave i čestitke predstavnika kineskog parlamenta povodom početka realizacije ovog projekta.

“Saradnja Srbije i Kine je dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu. Hvala predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što su kineskoj kompaniji dali priliku da radi na ovom projektu i siguran sam da ćemo poštovati rokove i raditi kvalitetno”, rekao je Li.

Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo značajan dan za Srbiju koja pokazuje da nastavlja da radi na razvijanju svog elektroprivrednog sistema, ali i da ima sve pretpostavke za privredni rast.

“Imamo sve dozvole, ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim ekološkim standardima. Ovo je posle tri decenije najveći objekat koji gradimo u Srbiji a energetski sektor je sektor sa najviše investicija čija je visina gotovo tri milijarde evra”, rekao je Antić.

Dodao je da je energetski sistem stabilan, kao i da se danas gradi oko hiljadu megavata u Srbiji što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Foto: Urban City

Povećanje sigurnosti energetskog sistema

Očekivana godišnja proizvodnja novog bloka “Kostolac 3” je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE “Kostolac B” je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 megavati – 613 miliona dolara.

Blok B bi trebalo bi da bude završen 2020. godine.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS.  Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

Započeti su pripremni radovi na izgradnji dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

Foto: Urban City

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009.

Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK, jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa “Drmno” sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok.

Radovi na izgradnji novog, šestog jalovinskog sistema na kopu “Drmno” počeli su u januaru 2017.

Izgradnja novog termo bloka “Kostolac B3” planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima.

EPS-ove investicije u TE “Kostolac” omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašinogradnje.

Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju.

Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane “Kostolac B” dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru 2017.

Projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

Tehničke karakteristike novog bloka podrazumevaju vrednost emisija u dozvoljenim graničnim vrednostima: sumpor-dioksid (SO2) ispod 150 mg/m3, azotni oksidi ispod 200 mg/m3 i praškaste materije ispod 10 mg/m3.

Prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zaštićenoj zoni arheološkog lokaliteta “Viminacijum”, završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućih objekata bloka “Kostolac B3”.

U TE “Kostolac B”, u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumopravanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata – pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme.

Ugovorena vrednost tog dela projekta iznosi 344,6 miliona dolara.

KOMENTARIŠI