Foto: Urban City

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je našim građanima koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na svom sajtu preporuku o boravku u Ukrajini.

“Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje građanima Republike Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države”, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporučuju i da državljani Republike Srbije koji planiraju da putuju u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja.

“Molimo naše državljane koji su i dalje u Ukrajini da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom Republike Srbije u Kijevu”, piše na sajtu MSP-a.

Brojne države uputile su apele svojim državljanima da napuste Ukrajinu: SAD, Australija, Švedska, Britanija, Novi Zeland, Nemačka, Italija, Holandija, Estonija i Izrael. Isti apel uputile su i države u regionu – Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Severna Makedonija.

Pojedine zemlje smanjuju i broj osoblja u diplomatskim predstavništvima.

Tenzije na istoku Evrope su visoke, a Amerikanci i danas ponavljaju da je invazija moguća svaki dan, pa tako i pre kraja Zimskih olimpijskih igara. Rusija negira da sprema invaziju na svog suseda, ali traži bezbednosne garancije od Zapada.

Ukrajina je saopštila da u roku od 48 sati želi razgovore sa Rusijom i članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

KOMENTARIŠI