Foto: Urban City / B.P.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac obratio se gradonačelniku grada Požarevca u vezi postojanja osnova sumnje da je došlo do nezakonitog davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta koje predstavlja legat i zadužbinu Obrenovića čiji je korisnik JP Ljubičevo, a vlasnik Republika Srbija. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Očekivali smo odgovor jer se radi o važnom pitanju vezanom za funkcionisanje JP Ljubičevo, ali i omiljenom izletištu Požarevljana koje je deo istorijskog nasleđa našeg grada. Neoglašavanje aktuelne vlasti u vezi ovako važnog pitanja pokazuje svu nezainteresovanost za poštovanje Zakona i vladavinu prava, pa se može pretpostaviti da lokalna vlast smatra da će ova tema pasti u zaborav.

Tako su građani ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li će umesto konja u padocima sledeće godine gledati kukuruz i suncokret, ili će biti primorani da plaćaju ulaz u Ergelu Ljubičevo nakon što neko prisvoji legat i zadužbinu Obrenovića pa izgradi etno selo na mestu gde se sada napasaju konji, a zbog čega hiljade ljudi i obilazi ovo izletište. U svakom slučaju, Požarevljani su sve više zabrinuti jer je sada sasvim ogoljena težnja režima da devastira ali i otima sve što mu dođe pod ruku, a ruku je očigledno mnogo.

Zbog navedenog, Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac ukazuje da sporna odluka o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje legata i zadužbine Obrenovića koji su prema stanju u katastru povereni na korišćenje JP Ljubičevo, bez čije saglasnosti niko nema pravo da navedene parcele uvrsti u program i iste izda u zakup nije u skladu sa zakonom. Otuda, u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo Zloupotrebe službenog položaja iz čl.359 st.1 KZ, jer je zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja pribavljena drugom fizičkom ili pravnom licu korist a teže povređena prava JP Ljubičevo kao katastarskog korisnika navedenih parcela. Ovo stoga što se ovakvom odlukom dovodi u pitanje likvidnost JP Ljubičevo, ali i direktno omogućava trećim licima da pribave pravo zakupa na period od 15 godina na legatu i zadužbini koji ne mogu biti predmet raspolaganja. Da osnovi sumnje postoje govori i činjenica da se samo jedno lice javilo na licitaciji i izlicitiralo navedene parcele po veoma niskoj ceni, a da niko drugi nije ni učestvovao u licitaciji čime je legitimitet čitavog postupka doveden u pitanje.

SSP Požarevac kao politička stranka ima obavezu prema građanima da se oglasi po ovom ali i svim drugim pitanjima koja se tiču upravljanja javnim preduzećima, budžetskim sredstvima i imovinom grada Požarevca i Republike Srbije od strane aktuelne vlasti, koja se očigledno zavetovala na ćutanje.

Zato će Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac redovno obaveštavati građane, ali u slučaju kao što je ovaj i nadležne državne organe”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI