Viza, Masterkard, Ibej okreću leđa Fejsbuku

Viza, Masterkard, Ibej okreću leđa Fejsbuku

Foto: Pixabay // ilustracija

Plan Fejsbuka da naredne godine uvede svoju kriptovalutu “libra“ naišao je na ozbiljnu prepreku pošto su se Viza, Masterkard, Ibej i Strajp povukli iz projekta.

U odvojenim saopštenjima, kompanije su rekle da su i dalje zainteresovane za kriptovalute kao siguran način digitalnog plaćanja, ali su za sada izabrale da fokusiraju svoje resurse u druge projekte.

Fejsbuk je odbio da komentariše ovaj potez, dok su iz Libra asosiejšena rekli da su skoncentrisani da “nastave da grade snažnu saradnju” partnera koji bi prihvatali novu valutu.

Potez četiri velike kompanije dolazi samo nedelju dana pošto je Pejpal (PayPal) najavio da se povlači iz saradnje sa Libra asosiejšenom, koji je zadužen za rukovodenje Fejsbukovom novom globalnom valutom, prenosi RTS.

Jedine dve platežne kompanije koje se još drže uz Fejsbuk su Mercadopago i PayU .

Fejsbuk je prošlog leta obelodanio planove da lansira “libru“ do juna 2020. godine.

Projekat, međutim, nailazi na velike zakonske prepreke. Francuska i nemačka finansijska tela saopštila su prošlog meseca da će pokušati da blokiraju korišcenje “libre“ u Evropi, uz obrazloženje da bi valuta predstavljala pretnju po suverenitet članica EU.

KOMENTARIŠI