DANAS Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ u Crljencu

DANAS Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ u Crljencu

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja.

Na inicijativu gospodina Žarka Milojevića, predsednika fudbalskog kluba „Jugoslavija“ i Radoslava Jovića, pilota iz Crljenca i uz saglasnost KRV i PVO, savet MZ i uprava FK „Stig“ iz Crljenca su 22.08.2000. godine doneli Odluku da se svake godine organizuje memorijalni fudbalski turnir (MFT) „General Ljubiša Veličković“ u njegovom rodnom mestu. Prioritetni cilj organizovanja ovog MFT je čuvanje uspomene na našeg sugrađanina, komšiju, čoveka, prijatelja, druga, borca, pilota, generala i ostale pripadnike RV i PVO koji su dali svoje živote za slobodu u čast otadžbine.

Polaganje venaca / Arhiva

Ljubiša Veličković je rođen 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ 2017

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ 2017

Često se sada čuje od ljudi iz sela, a i iz okoline uz određenu dozu čuđenja i nezadovoljstva, zašto se tako malo pominje ime pok. generala Ljubiše Veličkovića. Tu nepravdu pokušavaju da ispravie, tako što Opština Malo Crniće i MZ Crljenac već godinama organizuju na dan pogibije 01.06. memorijalni fudbalski turnir, pri čemu se okupljaju i predstavnici vojske i građani, polažu cveće i pale sveće na grob pokojnog generala.

01.06.2018.
SATNICA:

09,30-10,00 – Doček takmičara- fudbalskih ekipa (na sportskom terenu u Crljencu)

10,00 – Početak takmičarskog dela programa (odigravanje fudbalskih utakmica)

10,30-11,00 – Doček gostiju za polaganje venca (ispred porodične kuće generala)

11,00-12,00- Polaganje venaca na grob

12,00 – Nastavak takmičenja

– Uručenje pehara pobedničkim ekipama

KOMENTARIŠI