Sveta tri jerarha, slave požarevački mediji

Sveta tri jerarha, slave požarevački mediji

Foto: Urban City // I.P.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sveta Tri Jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Ovaj hrišćanski praznik ustanovljen je 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako nazvan.

U pravoslavnim hramovima služe se liturgije u slavu svetitelja koji su zauzeli visoko mesto u istoriji hrišćanske crkve – Vasilija Velikog, retoričara, filozofa i pisca svetih liturgija, Grigorija Bogoslova, carigradskog episkopa i Jovana Zlatoustog, velikog besednika i tumača Svetog pisma.

Sveta tri jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu gde su od davnine esnafska slava metalaca. Slave se kao krsna slava. U Grčkoj su i crkveni, nacionalni i školski praznik.

Ova tri sveca se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od zime i hladnih vetrova. Zato postoji narodno verovanje da kakvi vetrovi budu duvali tog dana, takvo će vreme i tokom cele godine biti.

Veruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vetar, a  da “severac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka.

Ako vetra nema, čeka nas bogata godina.

Požarevački medijski radnici počeli su da obeležavaju ovu slavu 2012. godine.

Ovogodišnji kolačar slave je Aleksandra Stanković iz požarevačke redakcije RTS-a.

Podsećamo da je i Urban City bio domaćin ove slave 2020. godine.

Osim medija, ovu slavu u Požarevcu obeležava i Savez društava inženjera  i tehničara grada Požarevca, kao i muzičari.

KOMENTARIŠI