Italija ženama uvodi „menstrualni odmor“?

Italija ženama uvodi „menstrualni odmor“?

Italijanski parlament razmatra predlog zakona koji bi naterao preduzeća da ženama koje su izložene bolnim menstruacijama daju tri dana plaćenog odmora svakog meseca.

Italijanski parlament razmatra predlog zakona koji bi naterao preduzeća da ženama koje su izložene bolnim menstruacijama daju tri dana plaćenog odmora svakog meseca. Ukoliko zakon bude usvojen, Italija će postati prva zapadna zemlja sa službenim „menstrualnim odmorom“ za zaposlene žene.

 Predlog zakona su pohvalili pojedini lokalni mediji, nazvavši ga pozitivnim korakom u pomaganju ženama koje pate od bolnih menstruacija. Međutim, zakon ima i kritičare, čak i među zaposlenim ženama koje bi štitio.

Neki strahuju da bi se zakon ženama mogao obiti o glavu i biti svojevrsna kazna u zemlji u kojoj se žene bore za ravnopravnost. Ukoliko im bude dozvoljeno da uzmu tri dana plaćenog odmora, poslodavci bi muškarcima mogli dati još veću prednost prilikom zapošljavanja, napisala je Lorenca Pleuteri u časopisu Dona moderna.

Italija ima zakon koji ženama obezbeđuje pet meseci plaćenog porodiljskog odsustva. Tokom tog perioda primaju 80 odsto plate, a nakon toga oba roditelja imaju pravo na šest dodatnih meseci roditeljskog odsustva, tokom kojeg dobijaju 30 posto plate.

Međutim, Italijanke se bore za svoje mesto na tržištu rada više nego žene u drugim zemljama u razvoju. Italija ima jednu od najnižih stopa učešća žena na tržištu rada. Samo 61 odsto žena radi, što je znatno ispod evropskog proseka, koji iznosi 72 posto.

To je uglavnom posledica nespremnosti poslodavaca da zaposle ženu i zadrže je nakon što postane majka. Prema podacima državnog zavoda za statistiku, skoro četvrtina žena dobije otkaz tokom trudnoće ili neposredno nakon porođaja, iako je to protivzakonito.

„Žene su već uzimale slobodne dane zbog menstrualnih bolova, ali bi im novi zakon to omogućio bez korišćenja bolovanja ili drugih dozvola. Međutim, zakon bi mogao dovesti do negativnih posledica, potražnja za ženama među kompanijama bi se mogla smanjiti ili bi se žene mogle suočiti s manjom platom ili lošijim napredovanjem“, smatra Danijela Pjazalunga, ekonomistkinja u Institutu za istraživanje FBK-IRVAPP.

S druge strane, feministkinje strahuju da bi donošenje zakona moglo pojačati stereotipe o tome da su žene emocionalnije tokom tog perioda.

Žene iz Demokratske stranke su dale taj predloga zakona, a njegovo odobravanje očekuje se u narednim mesecima.

Slični zakoni već postoje u pojedinim delovima Kine, Japana i Južne Koreje. Nekoliko privatnih firmi, među kojima je i „Najk“, već su uvele ovakve odmore za radnice.

KOMENTARIŠI