Foto: Urban City / I.P.

Danas, 17. septembra, Sektor za vanredne situacije u Požarevcu proslavlja svoju slavu, Presvetu Bogorodicu Nesagorivu Kupinu, zaštitnicu vatrogasaca. Povodom slave, organizovan je prijem u svečanim salonima Grada Požarevca.

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Grada Požarevca obratio se prisutnima koji je između ostalog rekao: “Pored toga što danas, na dan svoje slave, običaji nalažu da se opustite i uživate sa svojim gostima, znam da neki od vas to neće moći. U vašem poslu nema vikenda, državnih ili verskih praznika, jer i ono protiv čega se borite ne zna za odmor i predah. Trenutak nepažnje, ili sticaj nesrećnih okolnosti, može dovesti svakog od nas da pozovemo 193 i zamolimo za pomoć. To činimo uplašeni, ali sigurni da nam u pomoć priskaču obučeni profesionalci koji će učiniti sve što je moguće da sačuvaju živote naših porodica i našu imovinu.

Foto: Urban City / I.P.

Grad Požarevac, imajući to u vidu, već je pomagao vaš Sektor u opremi i vozilima, a to ćemo činiti i ubuduće. Time želimo da vašu efikasnost još više povećamo, jer je vaša hrabrost i posvećenost ovom poslu već na maksimumu. Dragi prijatelji, želim vam srećnu slavu i što manje posla u danima pred nama, zaključio je Mijatović.

Stojan Makić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu podsetio je da je 17. septembra 2009. godine dan kada je osnovan Sektor za vanredne situacije kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama i između ostalog dodao: U stalnoj potrazi za najboljim načinima da ispunimo svoju misiju, zaposleni Odeljenja za Vanredne situacije u Požarevcu se prilagođavaju stvarnim potrebama građana. Da bi to postigli, mi se ponašamo kao profesionalci koji imaju moralnu obavezu, dug i poštovanje i ljubav prema prema ovoj profesiji i ljudima. Vršenje spasilačkih poslova za nas je prirodno, kao i udisanje vazduha. Činiti dobro čini život smislenim i ispunjenijim Čovekoljublje je vatra koja gori i ne sagoreva kao što je i prikazano na IKONI Nesogorive kupine Jedna od najvećih Hrišćanskih vrlina je priteći u pomoć i služiti za Dobrobit naroda, države i crkve. Naše društvo je oduvek bilo izloženo različitim kriznim i vanrednim situacijama. Današnji savremeni svet je u kombinaciji čoveka i prirode koja se ubrzano menja i buni je postalo opasno mesto za život u svakom pogledu. Od nekih opasnosti čovek nije u stanju da se brani već samo da se spašava.

Foto: Urban City / I.P.

Vežbe zaštite i spasavanja koje smo i mi ovde prošle godine sproveli obuhvataju opremanje, edukaciju i upozorenje na preteće opasnosti, one ne šire strah nego nas podstiču na razumno razmišljanje i delovanje. Dragi građani, mislite na svoju bezbednost i bezbednost bližnih. Koliko nas zna napamet telefone polocije, vatrogasaca, hitne službe, centra za obaveštavanje koliko nas ima svest o nužnosti sopstvene i kolektivne zaštite u slučaju požara, zemljotresa elementarnih nepogoda terorističkog napada. Jednom rečju sve je moguće Sva društva se kreću y zadatim okvirima, Važna je koordinacija između onih koji donose planove, onih koji profesionalno deluju i građana koji očekuju zaštitu i spasavanje vanrednim okolnostima. Zadatak svih nas je da unapredimo sistem zaštite i spasavanje na samo kroz institucije i Zakone već i gledano kroz humanitarni aspekt. Napomenuo bih da u nedelji posvećenoj obeležavanju Dana Sektora za vanredne situacije, građani će imati priliku da se druže sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije u svih 27 organizacionih jedinica širom Srbije, posmatranjem taktičko-tehničkih zborova, javno-pokaznih vežbi vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali i da se edukuju o postupanju i preporukama u oblasti zaštite i spasavanja.

Foto: Urban City / I.P.

Makić je ovom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovićem sa saradnicima na pomoći.

POVEZANE VESTI:

U Požarevcu održana Operativno-taktička vežba “Sistem 2021” (foto & video)

KOMENTARIŠI