Sony prestaje da proizvodi DSLR fotoaparate

Sony prestaje da proizvodi DSLR fotoaparate

Foto: SONY

Nakon što je mirrorless dominantnim, Sony je izgleda tiho prestao da prodaje svoje A-mount DSLR fotoaparate. Među prvima je to primetio SonyAlpha, da su A68, A99 II i A77 II uklonjeni su sa Sony-jeve web stranice gde je navedeno da “više nisu dostupni”.

Već je prilično jasno da Sony više nije zainteresovan za izradu DSLR-ova (Sony-jev izraz je DSLT zbog fiksnih prozirnih ogledala), jer je poslednji najavljeni model bio A99 II od 42 megapiksela još 2016. Jedina kasnija najava je adapter koji bi vlasnicima E-mount kamera omogućio upotrebu A-mount sočiva.

U međuvremenu, japanski gigant je drastično povećao karakteristike i broj mirrorless modela, kako u full-frame kategorij, tako i u kategoriji APS-C senzora. To je kulminiralo modelima poput 61-megapiksela A7R IV modela visoke rezolucije, 12-megapiksela A7S III za video i hibridnog 50-megapiksela A1 koji sve dobro radi. U isto vreme, rivali poput Canon-a napravili su velike korake sa mirrorless modelima, poput EOS R5, istovremeno se udaljavajući od DSLR proizvoda.

Sony-jevi A-mount DSLR-ovi (počevši od A100) nastali su sticanjem Konice Minolte, tako da zaista izgleda kao kraj jedne ere. Srećom, imamo mnogo čemu da se radujemo tokom sledeće godine, uključujući i moguće izdanje Soni A7 IV, ali i drugih uzbudljivih fotoaparata koji dolaze od Nikona, Canon-a i drugih.

KOMENTARIŠI