Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ u Crljencu 1. juna

Memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ u Crljencu 1. juna

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja

Na inicijativu gospodina Žarka Milojevića, predsednika fudbalskog kluba „Jugoslavija“ i Radoslava Jovića, pilota iz Crljenca i uz saglasnost KRV i PVO, savet MZ i uprava FK „Stig“ iz Crljenca su 22.08.2000. godine doneli Odluku da se svake godine organizuje memorijalni fudbalski turnir (MFT) „General Ljubiša Veličković“ u njegovom rodnom mestu. Prioritetni cilj organizovanja ovog MFT je čuvanje uspomene na našeg sugrađanina, komšiju, čoveka, prijatelja, druga, borca, pilota, generala i ostale pripadnike RV i PVO koji su dali svoje živote za slobodu u čast otadžbine.

Ljubiša Veličković je rođen 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

Često se sada čuje od ljudi iz sela, a i iz okoline uz određenu dozu čuđenja i nezadovoljstva, zašto se tako malo pominje ime pok. generala Ljubiše Veličkovića. Tu nepravdu pokušavaju da ispravie, tako što Opština Malo Crniće i MZ Crljenac već godinama organizuju na dan pogibije 01.06. memorijalni fudbalski turnir, pri čemu se okupljaju i predstavnici vojske i građani, polažu cveće i pale sveće na grob pokojnog generala.

01.06.2018.
SATNICA:

09,30-10,00 – Doček takmičara- fudbalskih ekipa (na sportskom terenu u Crljencu)

10,00 – Početak takmičarskog dela programa (odigravanje fudbalskih utakmica)

10,30-11,00 – Doček gostiju za polaganje venca (ispred porodične kuće generala)

11,00-12,00- Polaganje venaca na grob

12,00 – Nastavak takmičenja

– Uručenje pehara pobedničkim ekipama

KOMENTARIŠI