Nataši Ninković uručena nagrada “Žanka Stokić” koju dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija “Novosti”...

Nataši Ninković uručena nagrada “Žanka Stokić” koju dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac

Ona je istakla da je velika glumica Mira Stupica, svojom inicijativom da se ustanovi nagrada "Žanka Stokić" izvukla iz zaborava veliku glumačku divu

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nataši Ninković u nedelju je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručena nagrada “Žanka Stokić”, koju dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac.

“Ne znam kakav je osećaj dobiti Oskara i uvek sam se čudila dobitnicima što se tresu, plaču, zahvaljuju svima počev od producenata i kućnih ljubimaca, pa sam im se čak i malo smejala. Sada se ja upravo tako osećam, kao da držim svog Oskara”, rekla je Ninković.

“Tresem se, plakala bih i zahvalila bih svima sa kojima sam podelila i najmanji glumački trenutak na sceni i ispred kamere i iza nje”, priznala je Ninković.

Ona je istakla da je velika glumica Mira Stupica, svojom inicijativom da se ustanovi nagrada “Žanka Stokić” izvukla iz zaborava veliku glumačku divu.

“Omogućila je nama koje smo stale u red Žankinih dobitnica da sanjamo naše snove i skrivene želje, a meni, koja držim ovu nagrdu u ruci, dala je osećaj da ipak ima smisla ono što radimo i na tome joj beskrajno hvala”, rekla je Ninković.

Ona je naglasila da gluma nije njena obaveza i nužnost što profesija obično podrazumeva.

“To je moja potreba, moja strast, moj prostor spoticanja, spoznaje, slobode i moja velika ljubav”, podvukla je prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

Rediteljka Snežana Trišić istakla je da Ninković spada u najintrigantnije glumice sa kojima je do sada radila.

“Nataša Ninković je postala moja Heda, zatim moj Eva, pa kraljica Margareta i u tim nimalo lakim i u potpuno različitim zadacima uvek istrajno i uporno tragala za nekom dubljom i temeljnijom istinom”, rekla je Trišić.

Ninković je, prema njenim rečima, radoznala glumica, ali oprezna, istovremeno ranjiva i snažna, suzdržana i slojevita, čvrsta i nesigurna, tradicionalna i savremena, stamena i nežna.

Trišić je primetila da Ninković od reditelja i glumaca saradnika mnogo traži, ali mnogo više daje, i predstavlja “tajfun talenta, inteligencije, naboja i lepote, koji stalno iznova intrigira, osvaja i razoružana”.

Glumica Nela Mihailović rekla je da je ponosna što je njena prijateljica sa klase ušla u “ligu prvih dama srpskog glumišta”, primetivši da su retke glumice koje su za 25 godina bile kontinuirano prisutne u pozorištu, na filmu i televiziji kao Nataša Ninković.

“Za nju je gluma utočište u kome diše punim plućima, u kome je živa i tako svoja i tako posebna. Za mene kao prijatelj ona je nezamenljiva i neophodna, a takva je i za publiku”, naglasila je Mihailović.

Za glumicu Svetlanu Bojković, iza imena Nataša Ninković stoji veliki glumački dar, otvoren um, radoznalost, srčanost, sjajna energije, istinoljubivost, perfekcionizam, hrabrost, visoki ciljevi postavljeni ispred sebe, a uz to, kako je dodala, ona je i jako lepa.

Glumac Miodrag Krstović prisetio se filma “Spasitelj” Predraga Gage Antonijevića, u kome je Nataša Ninković igrala njegovu ćerku, a Antonijević se nadovezao da je morao da ubedi tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Aleksandra Berčeka da pisti mladu pripravnicu da snima film.

“Aca je rekao: Janjičaru, janjičaru, ne dam da mi upropastite dete i vodite u Ameriku. Nismo ni sanjali da će ona upropastiti nas koji smo postali večiti zavisnici od njenog talenta” , istakao je Antonijević, zahvalivši joj što je oplemenila glumačku profesiju.

Glumac Vojin Ćetković, Natašin drug sa klase, poslao je emotivno pismo u kome se prisetio deljenja sendviča, tajni, scene i milja i milja puta, njenih poziva u ponoć da prođu scenu u predstavi, u kojoj on čak i ne igra, podvukavši da posvećenost odvaja vrhunske glumce od dobrih i da Ninković već sve njih gleda odozgo sa tog vrha.

Odluku da se nagrada “Žanka Stokić” za 2017. godinu dodeli Nataši Ninković doneo je žiri u kome su bili dramska umetnica Milena Dravić (predsednik), upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni urednik i generalni direktor “Novosti” Milorad Vučelić, prošlogodišnja dobitnica Olga Odanović i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković.

Foto: Narodno pozorište Beograd

Dravić je uručivši Plaketu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), koju daruje nacionalni teatar, istakla da u Narodnom pozorištu, u koje je utkana duša Žanke Stokić, svaka glumica teži da dostigne visoke standarde, visoku etiku i estetiku, što je Ninković svojim radom već uspela.

Statuetu Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) uručio je predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu Požarevca Slobodan Stepić, a novčani iznos ispred kompanije “Večernje novosti” novinar Vukica Strugar.

“Ovu nagradu odredile su dve velike glumice – Žanka Stokić i Mira Stupica, glumice različitih umetničkih boja, sudbina i ličnosti, ali obe podjednako jakih individualnosti baš kao i Nataša Ninković”, rekla je Strugar.

KOMENTARIŠI