PREDIVNO! Suncem okupana Golubačka tvrđava u oktobru!

PREDIVNO! Suncem okupana Golubačka tvrđava u oktobru!

Podsećamo da je do kraja oktobra radno vreme kompleksa od 10 do 17 časova

Foto: Urban City

Posetili smo pre desetak dana Golubačku tvrđavu.

Foto: Urban City

Preporuka je da iskoristite lepe sunčane dane u oktobru i posetite ovo blago Braničevskog okruga sa dragom osobom ili koja tek treba da to postane, porodicom,…

Foto: Urban City

Podsećamo da je do kraja oktobra radno vreme kompleksa od 10 do 17 časova, osim  ponedeljkom kada su vrata za posetioce zatvorena zbog završnih radova na uređenju ovog kompleksa.

Foto: Urban City

Tvrđava bi trebalo da bude kompletno završena do marta 2019. godine.

Golubačka tvrđava se nalazi 4 km istočno od Golupca. Podignuta je na strmim liticama, na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđavu su izgradili Rimljani u I veku nove ere. Pred najezdom Huna došlo je do uništavanja tvrđave da bi je kasnije obnovio rimski car Justinijan. Golubačka tvrđava se u 14. veku pominje kao mađarski grad. Posle boja na Kosovu tvrđavu osvajaju Turci,

Nakon toga se na vlasti smenjuju još Srbi i Mađari. Nakon smrti despota Stefana, 1427. godine, Golubac je trebalo da pripadne Ugarskoj, ali ga preotimaju Turci i drže ga do 1444. godine, kada prelazi pod vlast despota Đurđa Brankovića. Turci ga ponovo osvajaju 1458. godine i, uz manje prekide, drže sve do početka 19. veka. Prema legendi Golubačka tvrđava je dobila ime tako što je u jednoj njenoj kuli bila zatočena vizantijska princeza Jelena, koja je da bi ublažila tugu i samoću puštala golubove. Po drugoj legendi, ime tvrđave potiče od lepe devojke po imenu Golubana, kojoj je turski paša donosio svilu i bisere ne bi li se udala za njega.

Foto: Urban City

Kako je ona sve to odbijala paša je naredio da se kazni tako što će biti vezana za stenu u Dunavu, gde je ostala do smrti. Golubačka tvrđava je imala strateški značaj i sagrađena je tako da je pogodna za borbu hladnim oružjem.

Kasnije, u vreme artiljerije tri jugozapadne četvrtaste kule su obzidane spoljnim ojačanjima. Ponegde se mogu videti i topovski otvori. Kapela u prizemlju jedne četvrtaste kule u sredini Golubačke tvrđave, svedoči o srpskom prisustvu. Kapela ima niše za oltar, đakonion i proskomidiju, sve okrenuto ka istoku pa se može prepostaviti da je bila deo pravoslavnog hrama.

Foto: Urban City

Tokom tridesetih godina 20. veka kroz tvrđavu je probijen magistralni put. Usled podizanja nivoa Dunava nakon izgradnje hidroelektrane Đerdap, najniži delovi utvrđenja su potopljeni.

KOMENTARIŠI