Zaseda krizni štab, produžavaju se postojeće, moguće i uvođenje novih mera

Zaseda krizni štab, produžavaju se postojeće, moguće i uvođenje novih mera

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održava se danas, jer postojeće mere prestaju da važe u utorak, 15. decembra, a koje će, prema najavama članova Kriznog štava, sutra biti i produžene.

Sednica je zakazana za 15.30, a na stolu će se pored produženja postojećih mera naći i predlog da se uvede obavezan negativan pi-si-ar test za sve koji ulaze u Srbiju pred praznike, bez obzira na to da li su naši ili strani državljani, i bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, saznaje “Blic”.

Pi-si-ar test ne sme biti stariji od 48 sati, a ko nema test moraće u karantin. O tome je juče govorio i profesor dr Branislav Tiodorović.

– To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija – naveo je član Kriznog štaba.

Da bi bilo realno očekivati da budu donete mere poput obaveznog negativnog pi-si-ar testa ili karantina nedavno je rekao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

– Apelovao bih i na uvođenje karantina, ljudi su željni kontakata a suština je da smanjimo broj kontakata. To jeste rigorozno ali uz kontrolu poštovanja te mere, kontrolisali bismo te ljude koji dođu – naveo je Đerlek.

O aktuelnim, ali i novim merama govorio je juče i dr Predrag Kon.

– Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja – rekao je juče gostujući na tv Prva dr Predrag Kon.

Karantin 5 dana

Karantin će trajati 5 dana, a moći će da ga napuste ukoliko u tom periodu ne razviju simptome korona virusa.

Prema rečima našeg izvora, moguće da će pojedini biti oslobođeni mere karantina. To vi važilo za one građane koji dolaze zemalja sa niskm stopom aktivnih slučajeva, poput Finske i Estonije.

Slične mere za ulazak u zemlju postoje i u mnogim drugim državama, a gotovo identične su na snazi u Nemačkoj i nekim američkim državama.

Ono što već postoji to je mera zdravstvenog nadzora, koje je uvedena letos, kada je veliki broj naših građana nakon drugog talasa epidemije, otputovao na letovanje uglavnom u okolne zemlje.

Moguć i policijski čas

Napominjući da nam “ne treba lažni populizam”, Tiodorović je rekao da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

– To sve zavisi da li ćemo pokazati odgovornost – istakao je epidemiolog.

KOMENTARIŠI