Potomak srpskog hajduka poslao Gagarina u kosmos!

Potomak srpskog hajduka poslao Gagarina u kosmos!

Pošto je Jurij Gagarin 1961. sleteo na zemlju, tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov održao je istorijski govor naciji o superiornosti njihove raketne nauke. Ređajući imena najzaslužnijih za pobedu nad Zapadom u trci za svemir, naveo je četiri imena: Nikola Ivanović Kibalčić (1853-1883, prvi dizajnirao raketni motor), Konstantin Ciolkovski (1857-1935, otac ruske aeronautike, Sergej Korovljev (1906-1966, dizajner “Sputnjika”, “Lune” i “Vostoka”), sa kojima su Sovjeti pretekli Amerikance. Četvrti čovek, naravno, bio je Jurij Gagarin.

 Ono što se ne zna jeste da je pionir svetske kosmonautike bio – srpski sin. Porodica Nikole Kibalčića u Rusiji se obrela 1704. godine pošto je njegov predak Grigorije, sveštenik i hajduk, sa Čarnojevićima došao u Ukrajinu (tadašnja Rusija), u oblast Černogoroda. Čak pet narednih generacija Kibalčića bili su sveštenici. Nikola je bio šesto koleno Kibalčića. I otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a Nikola je bio najmlađe od šestoro preživele dece. Njegov rođeni brat Stevan vratio se u Srbiju 1878. da ratuje protiv Turaka. U isto vreme Nikola je dopao prve robije u Kijevu i tražio od cara pomilovanje da ide u Srbiju u rat sa Turcima, ali mu nije odobreno. Ironija je da je Nikola Kibalčić “najzaslužniji” za ubistvo Aleksandra Drugog, marta 1881. u atentatu u Petersburgu.

Ruski monarh je, kako za “Novosti” otkriva Predrag Miladinović, istoričar vazduhoplovstva iz Beograda, u stvari, bio prva žrtva raketnog napada u svetu, a raketni motor za usmerenu eksploziju izmislio je genijalni naučnik srpskog porekla koji je tada imao svega 27 godina.

– Nikola Kibalčić je, u stvari, tragao kako da napravi “vazdušni brod”. To mu je bila opsesija od detinjstva.Studirajući na Institutu za železnicu u Sankt Petersburgu stekao je prva iskustva u nauci, ali je bio duboko razočaran u carizam. Bakunjin ga je upoznao sa anarhizmom kao “načinom oslobođenja narodnih masa”, a Gelb Ivanovič Uspenski ga je uveo u bunt protiv cara kroz organizaciju “Narodna volja”. Ubrzo je postao tehnički rukovodilac terorističkog krila ovog pokreta pod imenom “Sloboda ili smrt”.

Prema ruskim izvorima, Kibalčić je prvi put za nitroglicerin čuo 1879. u zatvoru u Kijevu gde je ležao zbog “zabranjene literature”. Po izlasku, povezao se sa artiljerijskim oficirima iz “Narodne volje” koji su mu nabavili eksplozivnu materiju. U laboratoriji, u kućnoj radinosti, on je stvorio barut koji je imao tri puta veću snagu od “Nobelovog”. U daljim eksperimentima uspeo je da kanališe eksplozivnu snagu baruta kroz metalne cilindre sa vremenskim upaljačem i da tako napravi bukvalno prvi raketni motor.

NASTAVAK VESTI PROOČITAJTE NA POSRTALU VEČERNJIH NOVOSTI.

KOMENTARIŠI